R. Číp: Církve žalují bezúhonné občany

26. 10. 2015

O církevních restitucích se již napsalo či namluvilo mnohé. KSČM byla proti odluce církve od státu tímto způsobem a za svým názorem si stále pevně stojíme. Církevní restituce v podobě která byla schválena se dají nazvat spíše „darem“ než „spravedlivou náhradou“. Škoda, že jiné strany, včetně vládních, které občanům před volbami slibovaly nápravu, od svých slibů ustoupily, ale o tom až jindy.

Méně se však ví o tom, jak toto vypořádání s církvemi a náboženskými společnostmi zkomplikovalo život mnoha lidem, kteří s ním neměli nic společného. Začátkem měsíce října jsem interpeloval ministra zemědělství Mariana Jurečku ve věci konkrétního problému jistého občana s církevními restitucemi. Tento člověk, stejně jako mnozí další, se bez svého přičinění stal u soudu stranou žalovanou , neboť na něj podala žalobu Římskokatolická farnost v Bílovci. A důvod? Byl vlastníkem kousku orné půdy, kterou před lety koupil od Pozemkového úřadu a v dobré víře spravoval, neboť jí logicky považoval za svůj majetek. Bylo mu vydáno také potvrzení, že koupené pozemky nebyly v minulosti majetkem církve, náboženské společnosti či kongregace. Bohužel v údajích Pozemkového úřadu byla zřejmě chyba a tak se tento občan zcela bez svého přičinění stal popotahovaným soudní mocí a je nucen se před soudem hájit. Logicky vyvstává otázka, jaká je to spravedlnost? Žádná!

Ministr ve své odpovědi potvrdil, že o těchto problémech ví a skutečně se nejedná o ojedinělý případ. Uznal také, že jde o stav, který je v rozporu s dobrými mravy. Konstatoval však také, že dnes není legislativní mechanismus, který by to dokázal řešit, bylo však slíbeno, že na nápravě se pracuje a přijímá zodpovědnost s tím, že se tyto problémy pokusí v rámci svého resortu vyřešit.

Je tedy zřejmé, že v době přijetí zákona o majetkovém vypořádání s církvemi byl přijímán zákon, který nebyl ani po této stránce dobrým zákonem a domnívám se, že strany které jej chtěly za každou cenu prosadit, o tom musely vědět, avšak jasné zadání, že zákon musí projít stůj co stůj i s chybami pro ně bylo zcela prvořadé.

Budu skutečně velmi pozorně sledovat jakým směrem se bude ubírat řešení tohoto problému slíbené ministrem Jurečkou a s jakou rychlostí. Slibem sice nezarmoutíš, ale občanům tímto postiženým to nijak nepomůže. Při řešení těchto nespravedlností jsme ochotni vždy přiložit ruku k dílu.

Autor: 
Ing. René Číp – poslanec PS PČR
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.