G. Hubáčková: Kam s nimi

23. 10. 2015

Často slyšíme, že naše veřejnost odsuzuje mladé. Jednou jsou takoví, podruhé zase makoví. Skončila první etapa policejní akce zaměřené na kontrolu hospod, restaurací a barů s cílem zjistit, jak často konzumují děti a mladiství alkohol. Celkem bylo takto objeveno 227 mladistvých ve věku od 15 do 18 let. Raritou asi bude 16letý kluk, který měl v krvi 3,25 promile.

Reakce rodičů byly různé. Někteří policistům poděkovali, jiní policistům vynadali, že jim dělají nepříjemnosti. Všichni jsme byli mladí a rozhodně ne svatí. Ale přesto jsme měli více možností, jak využít volný čas. Různé kroužky, diskotéky, vzdělávací kurzy. Dnes je vše trochu složitější. Všechno se musí zaplatit a některé rodiny na to mnohdy nemají. A tak nám tuto péči nahrazuje občas parta nebo ulice.

Rodiče mají často dvě zaměstnání a nezbývá tak, než dítě hlídat po telefonu, když zrovna poblíž není funkční babička či někdo z rodiny. Proto bych se hodně přimlouvala za to, aby se především celá naše společnost zamyslela nad tím, zda by nebylo dobrou investicí umožnit dětem navštěvovat ve volném čase některé aktivity zdarma. Nebo alespoň s cenou dostupnou pro kapsy jejich rodičů. Je to vklad, který se nám v budoucnosti rozhodně vrátí, a navíc nám dá jistotu, že naše dítě tráví čas smysluplně.

Autor: 
Gabriela Hubáčková, poslankyně parlamentu ČR a stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.