I. Pojezný: Ekonomické faktory nutí děti bydlet u rodičů déle

22. 10. 2015

Snad všichni jsme si již všimli, že děti v naší zemi začaly tzv. vylétat z hnízda o poznání později. Existuje několik vysvětlení, proč tomu tak je. Nejčastěji se mezi lidmi používá tvrzení, že mladší generace jsou zkrátka velmi pohodlné, a tak jim „mamahotely“ s veškerým komfortem vlastně vyhovují. Realita ovšem není tak černobílá, jak by se na první pohled mohla zdát.

Pořízení vlastního bydlení je jednou z největších životních nákladů každého z nás. Koupit si dům či byt z vlastních prostředků je dnes velmi nákladné a jen velmi malé procento lidí tak může učinit bez nějaké formy půjčky. A zde narážíme na první velký problém. Mladší ročníky vlivem vzdělávacího systému v průměru déle studují a tudíž je logické, že i později vydělávají. Aby mladý člověk uspokojil požadavky bankovních domů k poskytnutí půjčky, musí splňovat poměrně přísná kritéria (doba pracovní smlouvy, ručitel, výše platu atp.), takže se jednoduše může stát, že na hypotéku či úvěr vůbec nedosáhne.

Jistě. Jsou zde i další varianty. Například nájemní byt. Měsíční ceny za pronájem se obvykle příliš neliší od splátky, kterou by mladí lidé platili za „svůj“ byt. Mimochodem ekonomický argument byl jedním z nejčastěji uváděných důvodů v nedávno proběhlém průzkumu, který zjišťoval, proč zůstávají děti ve společných domácnostech s rodiči mnohem déle. I proto KSČM usiluje o dostupné startovací byty pro mladé a začínající rodiny s dětmi, aby pro ně životní krok osamostatnění se nebyl tak náročný.

Autor: 
Mgr. Ivo Pojezný, poslanec KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.