M. Vostrá: Vrací se nemoci, na které už jsme pomalu zapomněli

21. 10. 2015

V poslední době se množí alarmující zprávy hygieniků o šířící se žloutence. Nejvíce je podle zpráv postižen Karlovarský kraj a také Liberecko. Jedná se o virovou hepatitidu typu A. Bylo by dobré se zamyslet nad prevencí a tou nejdůležitější je dodržování základních hygienických pravidel.

Žloutenka se poprvé začala objevovat v loňském roce. Jejím semeništěm byli skupiny drogově závislých a lidé, kteří žijí na ulici. Na základě informací z hygienických stanic je v Karlovarském kraji registrováno více jak 250 nakažených lidí.

Žloutenka se šíří velmi rychle a zvláště pro děti může být nebezpečná. Proto je nutné, abychom všichni dávali velký pozor, myli si často ruce, a to zvláště před jídlem a po příchodu z venku.

Je velmi smutné, že se vrací nemoci, které z naší republiky kdysi zcela zmizely. Ať už je to černý kašel nebo právě žloutenka, o níž lékaři hovoří jako o nemoci špinavých rukou. Všichni by měli dávat velký pozor na to, jak dodržují hygienická pravidla a děti ve školách či předškolních zařízeních musí být pod dohledem učitelů vedeny k tomu, aby nezapomínaly mýt si pravidelně ruce a předcházet tak ohrožení žloutenkou.

Sociální pracovníci by se ve spolupráci se zdravotníky měli právě teď na podzim více věnovat i lidem bez domova, protože ne všichni na ulici skončili vlastní vinou. A právě život v různých zákoutích a parcích s sebou nese zvýšenou pravděpodobnost ohrožení nakažlivými nemocemi. Různé záchytné domovy nestačí těmto lidem nabízet přístřeší a stravu, vzhledem k tomu, že jejich počet se zvyšuje a chladné počasí je vyhání z ulice.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.