G. Hubáčková: I skryté problémy je třeba řešit

20. 10. 2015

Naše malá republika je velmi krásná a v poslední době i bohatě navštěvovaná zahraničními turisty. Je fakt, že vidí pouze to, co jim průvodci ukážou, a můžeme být rádi, že tomu tak někdy je. Podle posledních průzkumů jasně vyplynulo, že po republice přibývá tzv. vyloučených lokalit. Nejedná se jenom o severní Čechy, kde je jich nejvíc, ale vznikají po celé republice, například na severní Moravě i jižní Moravě, kde bývaly výjimkou.

Problém je v tom, že často v ghettech končí i lidé, kteří přišli o práci, a celé rodiny se tak dostaly do situace, kterou neumějí řešit. Ghetta jsou stále větší. Bývají to mnohdy celá sídliště, pohybují se tam děti, které pravidelně nenavštěvují základní školu, nechodí do mateřských škol a právě tady je prostor, jehož by se mělo chytit ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s ministerstvem školství a apelovat na vládu, aby se těmto tzv. vyloučeným lokalitám věnovala prioritně. Jinak nám totiž hrozí, že z těchto oblastí vyrostou děti bez základního vzdělání, hygienických návyků, sdružující se v party, a odtud je jen krůček na šikmou plochu. Je třeba nestrkat před tímto problémem hlavu do písku a začít jej urychleně řešit.

Je sice pravdou, že tato situace není právě to, čím by se naše vláda chtěla chlubit, ale neřešení bude pouze příčinou dalšího vzniku takovýchto celků.

Autor: 
Gabriela HUBÁČKOVÁ, poslankyně a stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.