P. Kováčik: Bude se zdražovat?

19. 10. 2015

Můžeme si odpustit koupi spousty věcí, ale rozhodně se neobejdeme bez potravin, jako je zelenina, maso, drůbež či ovoce. A právě letos nás může postihnout zvýšení jejich cen.

Horké a překrásné léto jsme někteří radostně vítali. Jenže ti, kteří se zabývají zemědělstvím, pěstitelstvím zeleniny či ovoce a koneckonců i chovatelé marně vzhlíželi k obloze a doslova v duchu prosili o déšť. Méně se urodilo zelí i zeleniny, a tak již dnes jejich cena vzrostla. Podobně je tomu i u okurek. Zvýšení cen už hlásí také výrobci balených potravin.

Právě výrobci zdůrazňují, že sucho postihlo země, odkud pro svou výrobu zeleninu dováží. Problémem je, že špatně dopadla pro zemědělce i sklizeň kukuřice, a to samozřejmě návazně působí na ceny krmení pro skot a zrna pro prasata i drůbež, a tak se zdraží výroba živočišných komodit masa mléka a vajec.

Věřme, že příští rok nebude léto tak tragicky horké a suché a ceny se vrátí do normálu. Letos však opravdu musíme počítat s tím, že si za potraviny, které jsou zcela běžné, připlatíme, což při celkovém zatížení domácností není pro nás vůbec dobrou zprávou.

Lidé se sice snaží sami si něco vypěstovat, ať už je to zelenina či chov domácího zvířectva, ale ne všichni mají tuto možnost. Proto je třeba s potravinami co nejvíce šetřit a neplýtvat, jinak to totiž velmi významně pocítí naše peněženky a z toho nikdo z nás nemá radost.

Autor: 
Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.