M. Vostrá: Brambory snad nezdraží

19. 10. 2015

Letošní rok způsobil nemalé komplikace zemědělcům, zelinářům i sadařům. Odborníci deklarují, že díky horkému a suchému počasí je úroda brambor nejhorší za posledních dvacet let. Propad letošní sklizně v celorepublikovém průměru je až 40 procent. V některých krajích na jihozápadě Čech bude úroda ještě horší.

Tato neúroda přinese starosti jak pěstitelům, tak i těm, kteří se zabývají výrobou škrobu. Hrozí jim velké finanční ztráty. Při tak velkých teplotách, jaké byly letos, většina rostlin nevytváří totiž zásobní látky a fakticky neroste. U brambor je maximální snesitelná teplota pro jejich zdárný růst 27 stupňů.

Tropických dnů letos bylo obrovské množství a chyběla i voda pro zavlažování. Své způsobilo také to, že letos bylo v naší republice brambor zasázeno méně. Zemědělci říkají, že pěstování brambor s sebou nese vysoké náklady a je velmi pracné a svým způsobem i rizikové kvůli skladování.

Neúroda brambor postihla i pěstitele v dalších evropských zemích, jako je Polsko, Slovensko, Bavorsko nebo Maďarsko. Doufejme, že nás nepostihne neúměrné zvyšování cen brambor, neboť ty jsou u nás velmi oblíbené a nechybí prakticky na stole v žádné domácnosti.

Umíme je připravit na spoustu způsobů a ve většině případů je lidé využívají jako nejoblíbenější přílohu či samostatný pokrm, proto jejich zdražení by opět zasáhlo velmi nepříjemně rodinné rozpočty, a to bychom jistě neradi. Brambory jsou letos díky počasí menší, ale i tak velmi chutné.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.