Otázka Parlamentních listů: Měl by podle vás lithium těžit stát, nebo soukromá firma?

22. 6. 2017

Parlamentní listy: Začíná se mluvit o těžbě lithia v Krušných horách. Měl by podle vás lithium těžit stát, nebo soukromá firma? Případně jakým způsobem by se mělo zajistit, aby český stát nepřišel o zisk z tohoto svého nerostného bohatství.

J. Skála, místopředseda ÚV KSČM: Pro KSČM je to naprosto zásadní téma. A proto i jedna z klíčových otázek před říjnovými volbami. Debatu pomohl rozvinout i nedávný seminář v PS PČR pod osobní záštitou Vojtěcha Filipa. Vedle činitelů několika ministerstev a vědátorů z branže do něj aktivně vstoupili i tři další naši poslanci. "Tunel" ve stylu OKD či "církevních restitucí" se už nesmí opakovat. Nerostné bohatství země patří jí, tedy nám všem - a nesmí se stát kořistí žádných vykuků. Signály, že to hrozí, se zlověstně množí.

Na lobbistickou objednávku mlží i některá média. To, že těžební náklady na tunu nerostu nepřekročí dva tisíce dolarů, se sice ututlat nepodařilo. Tržní cena produktu však atakuje 20 000 USD a roste dál - a ne snad jen 6 000 dolarů, jak se nám bulíkuje. Státu má přitom z tuny připadnout necelých 11 tisíc korun. Takhle to nechodí ani v rovníkové Africe. Jen podnik či podniky, jejichž výnosy plní státní, a ne privátní kasu, by to "rodinné stříbro" měly jak těžit, tak také co možná zhodnotit dalším zpracováním. I ty přitom musí být kontrolou, strukturovanou tak, aby se nedala zmanipulovat, natož podplatit.

Zdeněk Ondráček, poslanec: Lithium může být strategickou surovinou 21. století. Jakékoli nerostné bohatství, tedy nejen nově Lihium, ale i uhlí, ropa, plyn a další, včetně životně důležité vody patří všem občanům naše země. Po zpackaných privatizacích, resp. rozdaných a následně rozkradených je bezpodmínečně nutné, aby tuto surovinu těžil stát, čímž si doufám ohlídáme, aby zisky z této suroviny nemizely někam do zahraničí. Obávám se však, že tato zaprodaná vláda udělá ještě před koncem svého funkčního období takové nevratné rozhodnutí, kterým poškodí zájmy občanů ČR na mnoho let do budoucna. Obdobných případů z minulosti známe více než dost. 

Leo: Luzar, poslanec: Bohužel v ČR máme špatné zkušenosti s těžbou soukromými firmami. Zvláště u nás na severní Moravě a Slezsku by jsme mohli vyprávět! A už vúbec nehovořim o odlivu obrovských sum do zahraničí od jiných vyžírků například s vodou. Proto jedině zachování maximálního vlivu státu na těžbě surovin národního bohatství a jeho nádledného zpracování pomůže naší ekonomice a ne té v cizině!

Autor: 
L. Petřík
Zdroj: 
Parlamentní listy