Z. Ondráček: Páchá ministr Pelikán politickou sebevraždu?

14. 10. 2015

V tomto týdnu se pod vedením profesorky Heleny Válkové sešel podvýbor pro justici a soudní samosprávu. Poslanci podvýboru již delší dobu požadují po ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, aby jim poskytl informace o práci ministerstva na přípravě nového trestního řádu, o zákonu o státním zastupitelství a dalších zákonech souvisejících s reformou justice.

K tomuto jednání přizvala předsedkyně podvýboru také předsedu Nejvyššího soudu profesora Pavla Šámala, předsedu trestního kolegia NS JUDr. Františka Púryho, několik předsedů krajských soudů a také předsedu České advokátní komory JUDr. Martina Vychopeně.

Ministr Pelikán však mezi poslance podvýboru opět nedorazil a vyslal za sebe náměstka V. Zimmela a několik zaměstnanců ministerstva. Po poskytnutých informacích a obsáhlé diskusi, kdy pan náměstek ani lidé z ministerstva již nebyli schopni věcně odpovídat, bylo všemi přítomnými konstatováno, že ministerstvo na přípravě nového trestního řádu v podstatě nepracuje a tato klíčová norma trestního práva tak v tomto volebním období opět projednána nejspíš nebude.

Je sice pravdou, že po několika žádostech byla den před jednáním podvýboru poskytnuta poslancům další verze nového zákona o státním zastupitelství, ale už po zběžném seznámení se s ní je zřejmé, že z připomínek poslanců Ústavně právního výboru (ÚPV) byly vypořádány jen některé, a to ty méně zásadní. Paradoxně mezi největší kritiky předloženého materiálu patří poslanci z vládní koalice, a proto ani tato podoba nemá nejspíš šanci, aby byla přijata.

Na závěr projednávání tohoto bodu bylo ministerstvu spravedlnosti znovu vysvětleno, že novému zákonu o státním zastupitelství musí logicky předcházet nový trestní řád, který určuje proces trestního řízení, kdy státní zastupitelství v něm hraje jen jednu, byť důležitou, roli. Z přezíravého až opovržlivého přístupu ministra Pelikána k poslancům podvýboru, ale i ÚPV, a z jeho zarputilosti předkládat materiály bez předchozího projednání a získání alespoň většinové podpory, nabývám dojmu, že se jeho mise na ministerstvu spravedlnosti pomalu blíží ke svému závěru.

Autor: 
Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec a člen sněmovního ústavně právního výboru a jeho podvýboru pro justici a soudní samosprávu
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.