Z. Maršíček: ÚOOZ zasahuje kvůli prodeji solární elektrárny

14. 10. 2015

Podle týdeníku Respekt, který se o kauzu zajímal, policie prověřuje asi 100miliónovou částku. Tyto peníze detektivové podle informovaných zdrojů zmrazili na účtech firmy kvůli podezření, že je vyplatil ČEZ za takzvané vícepráce na stavbě, které se však údajně ve skutečnosti neprovedly. Část peněz putovala do pražské advokátní kanceláře, ve které působil do roku 2010 exministr vnitra Ivan Langer.

Projekt elektrárny v jihočeském Ševětíně vznikl před šesti lety. Díky tehdejším vysokým dotacím cen sluneční elektřiny se z fotovoltaiky stal lukrativní byznys, který však později právě kvůli náročnosti pro státní rozpočet, ale také investicím různých neprůhledných skupin podnikatelů získal pachuť a nálepku "solárního tunelu".

Pravděpodobně v této souvislosti zasahuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v Praze a Olomouckém kraji, informoval mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Podle České televize se akce týká jihočeské solární elektrárny Ševětín, zadrženo bylo několik lidí. Podle informací televize ÚOOZ zadržela jednoho z náměstků olomouckého krajského ředitelství policie, zasahuje také na policejním prezidiu.

Probíhá realizace ve spolupráci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ potvrdil Českému rozhlasu vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který případ dozoruje.

Akce byla pojmenovaná Vidkun, podle norského fašistického kolaboranta Vidkuna Quislinga, a byla pečlivě připravována a utajovaná, vědělo o ní jen několik málo lidí.

Policie zasahovala i v olomouckém bytě exministra vnitra Ivana Langra. Podle informací České televize ÚOOZ zadržela i jednoho z náměstků olomouckého krajského ředitelství policie, zasahuje také na policejním prezidiu.

Policie kromě zásahu v domě bývalého ministra vnitra Langra zasahovala i u Langerova přítele, podnikatele Kyselého. V souvislosti s podezřením na úzké vazby na Kyselého a bývalého vysoce postaveného politika Langera vyšetřovala v minulosti Generální inspekce bezpečnostních sborů právě jednoho z náměstků olomouckého policejního ředitele. Zabývala se tehdy také tím, zda mohly mít jejich vztahy vliv na vyšetřování některých kauz.

Případem podezření z trestné činnosti zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatku a podplácení se detektivové ÚOOZ zabývají řadu měsíců.

Na základě dosavadního šetření není, podle mého názoru, zatím jasné, zda prioritou dalšího vyšetřování bude trestná činnost zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatku a podplácení, nebo bude další vyšetřování sledovat linii solárního byznysu. Je nutné ocenit, že ÚOOZ prokazuje velmi dobré výsledky, a to i v případech šetření vlivných osob, jak tomu bylo i v minulých případech. KSČM si cení práce těchto policistů, kteří bez ohledu na svůj volný čas a soukromí obětavě plní úkoly.

Autor: 
Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.