S. Marková: Prošlé léky znamenají pro pacienty riziko

21. 6. 2017

Státní ústav pro kontrolu léčiv provedl v průběhu minulého roku kontroly, kdy zjistil podávání prošlých léků. I přes hrozbu vysokých pokut se tato neblahá praxe stále objevuje. Například v roce 2014 bylo zkontrolováno 290 nemocnic a v patnácti se našly pilulky s prošlou dobou použitelnosti.

Vysvětlení tohoto neomluvitelného počínání mohou být různá. Kontroloři se domnívají, že nemocnice chtějí především ušetřit, ale může jít i o nedbalost. Toto počínání nese pro pacienty velká zdravotní rizika. Brát například staré balení tetracyklinových antibiotik může léčenému člověku způsobit selhání jater. Právě tato antibiotika mají složitou chemickou strukturu a v čase se mění. I když jsou třeba uchovávána podle předpisu v suchu a chladu, začnou pozvolna produkovat toxické látky. Přes všechna tato nebezpečí se prošlé léky v nemocnicích podávají a v poslední době to není nic neobvyklého. Poslední statistika Státního ústavu pro kontrolu léčiv během minulého roku potvrzuje, že při kontrolách ve 304 nemocnicích a samostatných ambulancích mělo 32 zdravotnických zařízení léky s prošlou dobou použitelnosti. U dalších nemocnic sice prošlé léky nebyly, ale našly se jiné závady, například skladování při vysokých teplotách, což delším působením může zapříčinit stejné problémy jako prošlá exspirace.

Řešením by mohlo být zrušení skladování velkých zásob léků a odebírat je přímo z lékárny. Fungovalo by to v tom případě, kdyby všechny nemocnice měly svou vlastní lékárnu otevřenou 24 hodin denně. Nespotřebované léky pro nemocnice znamenají problém. Musí se totiž v evidenci odepsat, což jim finančně ublíží. Ztratí tak peníze, které by mohly použít na něco jiného. Nicméně šetřit na úkor zdraví pacientů je nepřijatelné.

Autor: 
Soňa Marková, poslankyně PSP ČR za KSČM a stínová ministryně zdravotnictví a kandidátka KSČM pro volby do PSP ČR v Královéhradeckém kraji
Zdroj: 
Soňa Marková, poslankyně PSP ČR za KSČM a stínová ministryně zdravotnictví a kandidátka KSČM pro volby do PSP ČR v Královéhradeckém kraji

Články

.