I. Pojezný: Hrozí nám sucho

21. 6. 2017

Počasí si s námi již pár let zahrává. Trápí nás sucho a v mnoha oblastech naší republiky dosahuje již kritických stupňů. Objevují se i názory odborníků, že kdo nemá při pěstování závlahové systémy, bude to s úrodou mít špatné.

Po jarních krutých mrazech je sucho další ránou, kde následky mohou být ještě horší. Například na jižní Moravě v okolí Znojemska je situace pro pěstitele kritická. Ať už se jedná o sklizeň jahod či pěstitele zeleniny, kde třeba celer a salát tímto suchem hodně trpí. Mnozí tak marně vyhlíží mráčky na obloze, které přinesou déšť, ale dlouhodobé předpovědi tomu zatím nenasvědčují. Sucho a teplo postihlo i ovocnáře. Třešně a višně jsou letos menší. Úroda tedy nebude tak velká jako loni. Obdobné je to u zeleniny.

A jak je to vlastně se zaléváním a kropením? Zalévat studenou vodou by se rozhodně nemělo přes největší horka, ale brzy ráno a večer. To ovšem u technicky provozovaných závlah není prakticky možné. A tak při celodenním používání kapénkové závlahy se až dvě třetiny vody odpaří. Takovéto zavlažování však pro pěstitele znamená i zvýšené náklady na energie a údržbu. Navíc se někteří bojí opakovaných snah o zpoplatnění takto používané vody, kterému se snaží bránit. Používají jasnou argumentaci, že vodu neodebírají, ale vrací ji zpět do přírody. V některých místech naší republiky je vody ještě vcelku dost, ale jižní Morava je na tom zle. Některé řeky mají téměř prázdná koryta. Podle informací Povodí Moravy je patnáct řek ve stavu sucha a situace se může zhoršovat.

Proto jednou z priorit, o kterou se musíme snažit, je lepší hospodaření s vodou a udržení vody v krajině. Jinak na to doplatíme my i příští generace.

Autor: 
Ivo Pojezný, poslanec PSP ČR a vedoucí kandidát KSČM pro volby do PSP ČR v Jihomoravském kraji
Zdroj: 
Ivo Pojezný, poslanec PSP ČR a vedoucí kandidát KSČM pro volby do PSP ČR v Jihomoravském kraji

Články

.