Ke schválení státního rozpočtu

19. 6. 2017

Vláda schválila návrh ministerstva financí na rozpočet pro příští rok se schodkem 50 miliard korun. Konkrétní struktura rozpočtu se ale bude řešit až na konci prázdnin.

Výdaje rozpočtu by příští rok podle návrhu měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 bilionu korun. Návrh předběžných příjmů rozpočtu na příští rok bez peněz z EU je proti letošku vyšší o 69 miliard, předběžné výdaje jsou meziročně o 59,6 miliardy vyšší.

Stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš si myslí, že takto postavený rozpočet by mohl narazit zejména v oblasti příjmů. „Reálný nárůst příjmů určí až výsledky letošního roku. Nejistý je přitom zejména daňový dopad zavedení EET. Příjmy sníží další změna sdílených daní, kterou klesne podíl státu na DPH o 8,5 miliardy ve prospěch obcí. Rozpočet má vylepšit 15 miliard z privatizačního účtu, avšak jen podpora obnovitelných zdrojů energie má činit v příštím roce 45 miliard,“ varoval Dolejš. Představa, že by se zopakovalo kladné saldo z předchozího roku, je tedy podle Dolejše nereálná. Sám ministr financí má obavy, že se nevejde ani do plánovaného deficitu.

A právě přístup nového ministra financí Ivana Pilného vzbuzuje v Dolejšovi obavy. Pilný v ANO reprezentuje pravicové křídlo, a to bude znát možná již při přípravě rozpočtu letošního, ale hlavně by se to mohlo podepsat na hospodaření státu po podzimních volbách. „Ministr Pilný se netají tím, že by po volbách nejraději vládl s ODS, a že by se rád vrátil do časů rozpočtových škrtů, zejména v oblasti mandatorních výdajů. Tedy můžeme očekávat další útok na sociální stát,“ upozornil Dolejš.

Požadavky ministerstev podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) přesahují plánovaný schodek o 97 miliard korun. To je situace, která podle Dolejše není vůbec dobrá. „Letní měsíce budou sloužit především k licitaci mezi resorty. Návrh rozpočtu se tak stává předvolebním kolbištěm,“ uvedl Dolejš.

Autor: 
Mediální úsek

Články

.