Policie chystá reorganizaci 2.0. Za sledování podezřelých bude zodpovědný tajný ‚superútvar‘

15. 6. 2017

Policejní prezident Tomáš Tuhý v tichosti připravuje novinku v práci Útvaru zvláštních činností SKPV (detektivů, kteří sledují podezřelé). Jde o stejně rozsáhlou a citlivou reorganizaci, jaká se loni dotkla elitních útvarů a otřásla politickou scénou. Doposud platilo, že na většině krajských policejních ředitelství působí specializované týmy, které si kriminalisté na sledování osob a věcí „najímají“. Se souhlasem státního zástupce a soudce to umožňuje trestní řád.

Od prvního ledna příštího roku by ale měly všechny krajské „sledky“ přejít pod Útvar zvláštních činností SKPV (ÚZČ), servisní složku Policejního prezidia. Nejde o žádnou maličkost. Vznikne útvar o více než tisícovce lidí.

„Mohu potvrdit, že vedení policie rozhodlo o změně v organizaci práce specializovaných složek určených ke sledování. Důvodem změny je zejména snaha o zefektivnění této služby a zvýšení její dostupnosti,“ uvedla Iveta Skupien z Policejního prezidia. Podobnými slovy ospravedlňovalo vedení policie loňské sloučení protikorupční a protimafiánské policie.

Hlavní důvody dle policejního prezídia:

·         Rostou požadavky na služby poskytované Útvarem zvláštních činností SKPV, jak vyplývá z Koncepce rozvoje policie do roku 2020. Dokument však paradoxně neobsahuje ani slovo o chystané reorganizaci klíčové servisní složky policejní práce.

  • Je nezbytně nutné nejen technologické posílení kapacit útvaru nejmodernějšími technickými prostředky, ale i navýšení odborníků v jednotlivých problematikách kontaktního a technického sledování,

Hlavní argumenty proti centralizaci:

  • Jsou obavy z možných úniků citlivých údajů. Vznikne centrum, v němž se soustředí příliš mnoho citlivých informací, které jsou obchodovatelné.
  • Nové pracoviště policie určené ke sledování soustředí na jednom místě přehled o všech osobách v České republice. Hrozí zneužití centralizovaných dat.
  • Mezi kritiky slučování byli v minulosti především krajští policejní ředitelé, kteří nechtěli přijít o zajímavou část svých pravomocí. 

Stanovisko - Poznámky

  • Trochu mě mate, že v informaci Lidových novin se mluví o centralizaci "sledky", ale centralizovány budou asi krajské ÚZČ SKPV, které sloučí veškeré specializace, nebo druhá varianta je, že budou opravdu slučovat odbory operativní dokumentace krajských ředitelství policie a začleňovat do organizační struktury ÚZČ policejního prezidia.
  • Nelze srovnávat sloučení protikorupční a protimafiánské policie s centralizací sledovací služby. Zatím co v prvním případě došlo ke sloučení dvou, z hlediska specializace, rozdílných útvarů, v druhé případě jde o centralizace jedné služby.
  • Centralizace umožní technologické posílení kapacit útvaru nejmodernějšími technickými prostředky, ale i navýšení odborníků v jednotlivých problematikách kontaktního a technického sledování.
  • Odstranění případů, kdy na území jednoho krajského ředitelství při sledování stejné skupiny pachatelů operovala sledka daného krajského ředitelství a sledka UZČ nebo z jiného krajského ředitelství, 
  • Při slučování krajských útvarů nedojde k personálním změnám. Existující součásti policie se jen podřídí jinému velení a nevzniká žádný nový útvar. Není tedy zákonný důvod pro zásadní personální změny.
  • Co se týká obav, že vznikne centrum, v němž se soustředí příliš mnoho citlivých informací. Kdo už jiný, než policie a MV musí být schopno chránit informace, jinak vedení MV a policie není na svém místě a jestli pochybuje sama o sobě, nechť hned odstoupí. (Možným důvodem by bylo politické zadání centralizovat informace z krajů o vyšetřování osob spojených s politickou stranou (vlastní nebo konkurenční).
  • Kdysi byla centrála "Sledovačka"  - IV. Správa, a centrála Technika (odposlechy, ….) VI. Správa.  Jako problém bych dnes viděl, že útvary Zvláštních činností tyto problematiky slučují a chybí tam specializace. Proto Tomáš Almer se centralizace ÚZČ obává (viz rozhovor Chystaný policejní ‚superútvar‘ je nebezpečí, tvrdí bývalý elitní důstojník Almer).

Celkový dojem

Jsem z celé situace hodně rozpačitý.

Žádný z výše uvedených dokumentů paradoxně neobsahuje ani slovo o chystaných reorganizací.

Takže teď Policejní prezident Tomáš Tuhý v tichosti připravuje novinku v práci Útvaru zvláštních činností SKPV "reorganizaci 2.0" zahrnující centralizaci sledek do ÚZČ. Jde o stejně rozsáhlou a citlivou reorganizaci bez toho aby vycházela ze schválené Koncepce rozvoje Policie České republiky do roku 2020 (aktualizace 2017).

Jako úsměvné pak působí, že tato koncepce ukazuje přínosy dalšího rozvoje Policie ČR ve střednědobém horizontu! Koncepce se zpracovávají, ale než se schválí tak jsou už zastaralé a navíc, ani tím co se schválí se vedení policie neřídí a reorganizace se realizují podle toho, jak se kdo vyspí, a nebo, jak někteří politici písknou.

A navíc, jak vyplývá z rozboru personální situace, přesto, že policie plánovala nárůst počtu policistů, v první pololetí ubylo celkem 174 policistů.

Autor: 
Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra KSČM

Články

.