J. Klán: Odpovědnost úředníků za škodu

7. 10. 2015

Existuje „evidence“ chybných rozhodnutí úředníků? Kolik jich ministerstvo vymáhá? Jak je úspěšné? Jakou vlastně mají úředníci odpovědnost za svá rozhodnutí, zeptal jsem se v interpelaci ministra spravedlnosti. A odpověď mě příliš neuspokojila.

Ministr uvedl, že nemůže dodat přesné statistiky za celou státní správu – respektive celý stát a může komentovat pouze ty případy, které projednalo Ministerstvo spravedlnosti (MS). Z jeho vyjádření vyplynulo, že ministerstvo (potažmo ministerstva) může vymáhat náhradu po úřednících jen tehdy, došlo-li ke škodě při výkonu veřejné moci. V případě MS se fakticky jedná o škodu v řízení trestním, soudním, ve věcech občanskoprávních nebo ve věcech správního soudnictví či vyplývající z činnosti exekutorů. 

Podle ministra Pelikána eviduje letos MS 42 vymáhaných nároků za způsobenou škodu. Ministerstvo požaduje náhradu škody po 15 soudních úřednících, 3 policistech, 4 notářích a 20 soudních exekutorech. Celková vymáhaná suma je necelých 4,5 milionu korun. Nicméně dosud bylo MS úspěšné jen z tragicky malé části; podařilo se mu vymoci necelých 300 tisíc korun. Domnívám se, že by mělo ministerstvo více „zabrat“, aby lidé, kteří chybu udělali, také zaplatili. 

Z odpovědi pana ministra je jasné, že ministerstva mají celkově problém s vymáháním škod způsobených chybným rozhodnutím. Velice problematické rovněž je, jak úředníkovi prokázat pochybení za tu či onu věc. Ministerstva dané pohledávky vymáhají jako jiné nároky vzniklé ze soukromoprávních vztahů, a to i tehdy, kdy se jedná o vztah stát versus úředník. Tento vztah je totiž podle ministerstva podobný klasickému vztahu pracovněprávnímu. Zde lze ještě připomenout existenci služebního zákona, takže na ministerstvech jsou dva typy úředníků. První spadají pod zákoník práce a druzí pod služební zákon. Ve služebním zákoně je odpovědnost za škodu nebo pochybení ukotvena instrumentem postavením mimo službu a úředník je postaven mimo službu po dobu prověřování daného problému. Jak dlouho však se spor bude projednávat, se nikde moc nemluví. 

Dokud ústřední orgány státní správy nebudou řádně vymáhat náhradu škody za chybná rozhodnutí svých úředníků, bude stát neustále tratit. Určitou variantou by mohl být přísnější zákon. Novelu, která by upravovala odpovědnost úředníků za škodu, však Ministerstvo spravedlnosti v legislativním plánu nemá.

Autor: 
Mgr. Jan Klán, poslanec Parlamentu ČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.