P. Kováčik: Počasí si s námi zahrává

5. 10. 2015

Mnoho se letos hovoří o doslova katastrofickém suchu. Toto se promítá i do podzimní sklizně. V případě jablek bude sklizeň patrně až o 10 tisíc tun nižší. Úroda je však podle ovocnářů velmi kvalitní. Jako obvykle přinášejí potíže striktní předpisy. Kvůli nim totiž půjde více ovoce na průmyslové zpracování nežli do obchodu. A důvod? Nedorostlo do nařízené velikosti.

Například jablka jsou menší a nemají průměr 6,5 centimetru, který požaduje Evropská unie, a tak hojně míří do moštáren. Řetězce jsou navíc schopny dovézt jablka odkudkoliv. A to je pro naše sadaře mnohdy velmi zničující. Přestože se ovocnáři snažili celé léto zavlažovat, nedovedli celkový nedostatek vláhy nahradit a ovoce je menší. Předpovědi meteorologů nyní hlásí, že se blíží podzimní deště. Ty však letošní srážkový úbytek už nahradit nedovedou. 

Pokud bude i v zimě málo sněhu, bude tento problém ještě horší. Je totiž registrován i velký úbytek spodních vod. Jestli nám nebude více sněžit, budou na jaře pro pěstitele i zemědělce podmínky ještě horší, než byly letos. Bude dobře, pokud na různých trzích budeme kupovat naše domácí ovoce a třeba u jablíček odpustíme, že jsou o trochu menší. Jsou letos naopak velmi sladká a mají dobrou chuť.

Autor: 
Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.