I. Pojezný: Benzín a nafta by mohly být levnější

1. 10. 2015

Pohonné hmoty, které výrazným způsobem ovlivňují i ceny dalších výrobků a služeb, sice v posledních měsících zlevnily, nicméně potenciál k dalšímu poklesu cen zde pořád existuje. Ropa se na světových trzích obchoduje zhruba o polovinu levněji než ve stejnou dobu loňského roku, což logicky znamená, že čerpacím stanicím poklesly nákupní ceny benzínu a nafty. Tento fakt ovšem čerpací stanice promítly do cen jen částečně a mohou se tak těšit na nadprůměrné marže.

Samozřejmě na cenu benzínu a nafty mají vliv i jiné faktory. Například slabý kurz eura vůči dolaru, ve kterém se tzv. černé zlato obchoduje. Tuzemským specifikem, který drží cenu pohonných hmot nahoře, jsou též zásahy České národní banky – tedy její tlak na to, aby kurz koruny vůči euru nespadl pod 27 korun. V součtu tyto dvě skutečnosti znamenají pro české motoristy čtyř až šestikorunový příplatek na litru pohonných hmot. 

Vždy, když ovšem dojde k pohybu ceny směrem dolů, tak nám zástupci benzínových stanic přes média vzkazují, abychom se neradovali, neboť nejprve musí doprodat staré zásoby pohonných hmot za nasmlouvané (chápejte vyšší) ceny. Pak obvykle ceny začnou jen velmi pozvolna klesat. Jen mě zaráží, že podobný postup není praktikován v případě, kdy ceny pohonných hmot rostou. Zdražení obvykle přichází okamžitě. Věřím proto, že by ještě mohlo dojít ke snížení cen o nadprůměrné marže benzínových stanic (až o 2 Kč/litr). Ekonomice naší země (a peněženkám našich občanů) by to velmi prospělo.

Autor: 
Mgr. Ivo Pojezný, poslanec KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.