M. Vostrá: Chraňme své hranice

30. 9. 2015

Uprchlická vlna neustává. A snad i proto je dobře, že policie a armáda se rozhodly vyzkoušet si spolupráci při cvičném uzavření hranice s Rakouskem. Kontroly na hranicích a ani toto cvičení nijak naše občany neomezují. Všichni chápou, že je třeba připravit se na možnost změny migračních tras, které mohou nově vést přes Českou republiku. Jde o vyzkoušení vzájemné komunikace mezi armádou a Policií České republiky.

Česko-rakouská hranice má 464 km a na ní je umístěno dvacet hraničních přechodů. Poměrně široké území, které je třeba monitorovat. Od poloviny června letošního roku bylo zadrženo přes tři tisíce migrantů, kteří přes Českou republiku přecházeli nelegálně. Za prvních osm měsíců roku 2015 vzrostla migrace podle dosažitelných dat o více než 109 procent. V číslech se pak jedná o 3 214 běženců více než za stejné období minulého roku. 

Obavy našich občanů jsou pochopitelné. Je však třeba udělat vše pro to, aby se tento exodus řešil v zemích, odkud lidé utíkají. Jen tak je jim totiž možné smysluplně pomoci. Buďme však rádi i za to, že se naše republika snaží co nejvíce připravit na možné další uprchlické vlny a neponechává věci náhodě. Jistě máme svých problémů dost. Sami jsme tuto situaci nezavinili, přesto však není možné se k ní stavět zády.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.