P. Kováčik: Zahrádkáři a horké léto

30. 9. 2015

Moštárny jedou naplno a já se tam potkávám se zahrádkáři a pěstiteli ovoce. Všichni hovoří o tom, že je sucho potrápilo, ale nic není jen černobílé. I já musím konstatovat, že skoro šest týdnů prostě chyběla voda. Zahrádky na to notně doplácely.

Pitnou vodou bylo třeba šetřit a ta v podobě deště nepřicházela. Přesto se však letos urodilo hodně rajčat, okurek, paprik a dýní, které se stávají velmi oblíbené. Díky suchému počasí a horkým letním dnům neohrozila rajčata plíseň, která bývá právě u nich postrachem všech zahrádkářů. Sadaři se shodují, že díky vydatnému slunci se urodila sladká, chutná i pěkná jablka. Je třeba přiznat, že jsou o trochu menší než jindy. Ti, kteří pěstují hrušky, jsou na tom i letos o něco hůře. Již několik let decimuje úrodu rez hrušková. 

U spotřebitelů však roste zájem o dýně. Ty se stávají moderní potravinou a začíná se u nás objevovat takzvané Dýňobraní. Dříve se lidé zajímali o dýně jen velmi povrchně. Dnes už zvláště mladí hledají speciální druhy a upravují je do mnoha variant pokrmů. Letošní doslova tropické léto podle pěstitelů dýní pro ně nebylo právě příznivé. Pěstování dýní není náročné. Důležité je, aby měly dostatek vláhy. 

Podle odborníků je zpracování dýní v kuchyni velmi různorodé. Dají se připravit na sladko, použít do pečiva, z dýní už zaznamenáme i výbornou zmrzlinu. V poslední době jednou z nejoblíbenějších odrůd je tzv. špagetová dýně. A tak se dá říct, že přes nezvykle horké léto se našim zahrádkářům a pěstitelům ovoce nedařilo zase tak úplně špatně.

Autor: 
Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.