Z. Maršíček: K rozmístění jaderných zbraní USA na území Německa

29. 9. 2015

Německá veřejná televizní síť ZDF 22. září zveřejnila, že se v Německu rozmístí nové americké atomové zbraně. Má se jednat o dvacet nových jaderných bomb, z nichž bude mít každá čtyřnásobek ničivé síly té, co byla použita na Hirošimu.

Těmito jadernými bombami se stírá hranice mezi taktickými a strategickými jadernými zbraněmi. Jedná se o vědomou provokaci vůči Rusku. Přitom se Bundestag v roce 2009 rozhodl, že USA by měly z Německa stáhnout své jaderné zbraně. 

KSČM považuje rozmístění nových amerických zbraní v Německu za porušení článku 1 a 2 Dohody o nešíření jaderných zbraní, což je dohoda, která poskytuje nejaderným státům ujištění, že existující jaderné mocnosti nebudou zkoušet využívat svého jaderného statutu k tomu, aby získaly celosvětovou převahu. 

KSČM je dlouhodobě a zcela zásadně proti budování cizích vojenských základen. Pokud bude pakt NATO a zejména USA neustále zvyšovat počet svých základen v zahraničí, což nemá žádný mezinárodněprávní podklad, protože to odporuje článku 1 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, a plánovat podobné akce, bude případný konflikt čím dál pravděpodobnější a obava z války mezi lidmi více přítomná. 

KSČM jednoznačně odmítá snahu o prolomení zákazu použití ozbrojené síly ve vztazích mezi státy s výjimkou sebeobrany proti ozbrojenému útoku. Za otevřený akt proti míru považujeme jakoukoliv vojenskou doktrínu založenou na vedení preventivní války, včetně provedení tzv. preventivního jaderného úderu. 

Nesouhlasíme s tím, že si USA přisvojují právo použít ozbrojené síly k nátlaku na jiné státy bez rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN, což jsou aktivity, které v žádném případě nepřispívají ke zvýšení evropské a světové bezpečnosti. Východiskem je vytváření celoevropského systému bezpečnosti včetně příslušných bezpečnostně-vojenských nástrojů.

Autor: 
Zdeněk MARŠÍČEK, stínový ministr vnitra (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.