F. Zachariaš: Mynářova nekonečná prověrka

24. 9. 2015

Marně již pár dnů čekáme na vyjádření kancléře Vratislava Mynáře k informaci, která se objevila ve veřejných zdrojích, že mu Národní bezpečnostní úřad odmítl udělit prověrku na nejvyšší stupeň utajení. Mlčí tiskový mluvčí Ovčáček a bobříka mlčení mají i ostatní. Jenže funkce kancléře je velmi prestižní a pohybovat se vedle prezidenta nenese pouze být vidět, ale i povinnosti a pravidla z tohoto vyplývající.

Pokud člověk zastávající tuto funkci nedostane bezpečnostní prověrku, je pro vykonávání této funkce neakceptovatelný. Dá se říct, že spoustu úkonů, které z titulu této funkce vyplývají, nemůže Mynář se vší pravděpodobností vykonávat. O prověrku požádal po dlouhém handrkování v prosinci roku 2013. Skutečné prověřování začalo téměř o rok později. A tak, podle dostupných informací, se zcela jistě stává Mynář pro Hrad bezpečnostním rizikem. 

Myslím, že všichni, kterým bylo umožněno pracovat pro prezidenta Zemana, by si měli uvědomit, že musí v první řadě dodržovat zákony a pravidla České republiky, a to bezesporu platí i pro Vratislava Mynáře. Všichni jsme zvědaví, jak dlouho dokáže svůj pobyt na Hradě prodlužovat. Zatím se mu to, bohužel, daří docela dobře. Je slyšet hlasy, že stejně neodejde. Je však otázkou, jak dokáže obejít zákony České republiky.

Autor: 
Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.