M. Vostrá: Omluvte se

22. 9. 2015

Skupina Ztohoven opět excelovala. Mnohé věci se dají mladým lidem či umělcům tolerovat. Jsou však určité hranice, které by nikdy neměly být překročeny. Právo na protest má v naší demokratické společnosti každý. Jen forma by měla být taková, jež neuráží občany tohoto státu a nedotýká se jeho symbolů.

Prezidentská standarta je symbolem České republiky. Zajisté nikdo nepochybuje o tom, že si jí všichni vážíme. Tím, čím dnes operují advokáti této skupiny, že žádný trestný čin vlastně nespáchali, že jde možná uplatnit pouze výtržnictví, je zajisté vyjádřením obhájců těchto rádoby umělců, na které samozřejmě mají právo. Přesto však jsme nikdy v historii našeho státu nezaznamenali takovýto čin, a to v žádné době. Pokud chtějí protestovat svým uměním, nechť se tedy nedotýkají symbolů, kterých si váží naši občané. Mají jistě mnoho dalších příležitostí, jak vyjádřit svůj názor. 

Pražský hrad patří k našim nejvýznamnějším památkám a je jistě ostudou nejen u nás, ale po celém světě, co se stalo. Věci, které ve svém životě děláme, by měly mít smysl, a tak by bylo možná lepší, kdyby tito umělci prošli zákoutí pražských domů a pomohli je dát do pořádku, případně svými díly oživit. Jenže to už by patrně nebylo tak lukrativní a středem zájmu veřejného prostoru. Jen by prostě pomohli, aby se lidem lépe žilo. Zatím všechna jejich umělecká vyjádření nepřinesla nic pozitivního, ani nezměnila náš svět k lepšímu. Tato skupina pouze provokuje a svým posledním činem i uráží většinu z nás. Bylo by vhodné se omluvit.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.