K. Matušovská: Chtěli bychom pomoci, ale splní to účel?

21. 9. 2015

Hlavním cílem návrhu zákona o prodejní době je upravit ji tak, aby byl stanoven obecný zákaz prodejní doby ve vyjmenované svátky a její omezení na Štědrý den. Záměr dobrý, ale musíme se ptát:

Je nutné, aby pracovníci velkých nákupních center místo přípravy štědrovečerní tabule trávili čas v práci? Je nezbytné, aby seděli v pokladnách a vybalovali zboží i během vánočních svátků? Nebo by byli vítanější doma, mezi blízkými? Otázky si položili i senátoři a připravili návrh zákona, který by měl prodejní dobu o svátcích omezit. 

Na první pohled jsou výhody takového opatření více než zřejmé: v obchodě pracují zejména ženy, které by místo stresu v práci v klidu připravovaly v pohodové sváteční atmosféře slavnostní menu, ke stromku by nepřiletěly vyčerpané a nervózní na poslední chvíli. A v podstatě by to pomohlo i zákazníkům. Pokud by velké prodejny (opatření se týká obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních) zavřely 24. prosince už v poledne a otevřely by až 27. prosince ráno, měli by zákazníci důvod hledat jinou zábavu, než strávit celé dny mezi regály.

Jenže jako všechno, i toto opatření má svou stinnou stránku. Personál obchodů pracuje často za velmi nízké mzdy, a tak si směny ve dnech pracovního klidu a svátků bere dobrovolně, aby si přivydělal příplatkem za práci v neděli a ve svátek. Pokud zavřeme v tyto dny obchody, o příležitost vylepšení mzdy prodavače a prodavačky připravíme. Měli bychom proto důkladně zvážit, zda svou dobře míněnou pomocí neubližujeme těm, kterým ji chceme poskytnout (podobně reagovali i odboráři v Maďarsku, kde šla vláda ještě dál. Navzdory mnohamilionovým ztrátám zakázala prodej ve velkých prodejnách nejen o svátcích, ale i v neděli). Než tuto novelu schválíme, měli bychom se všichni pokusit o to, aby mzdy v obchodní sféře a službách vzrostly.

Autor: 
Ing. Květa Matušovská, poslankyně Parlamentu ČR
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.