P. Janeček: Pozor na problémy s játry

22. 9. 2015

V současné době trpí vleklými bolestmi až 30 až 40 procent Čechů, což činí více než třetinu naší populace. Doba strávená při sedavé činnosti, jako je dřepění u počítače nebo sledování televize, jak to všichni určitě známe, se v předešlých letech dramaticky zvýšila. Bohužel se neblýská na lepší časy.

Více než polovina každodenní aktivity průměrného člověka zahrnuje totiž aktivitu sedavou, což je varující. Regulérní fyzická činnost, a to dokonce i při vysoké intenzitě, není úplně schopna, k udivení mnoha lidí, ochránit před různými riziky spojenými s dlouhodobým posedáváním. Obraty v životním stylu jsou tak prvotním postupem pro prevenci významného kvanta zdravotních chorob, které nás mohou vážně sužovat. 

Sedavá podoba života může bezpochyby znatelně zvýšit riziko inzulínové odolnosti a může snadno utlumit kardiovaskulární funkce. U lidí s inzulínovou rezistencí ztrácejí tělesné buňky schopnost reagovat na inzulín odebíráním cukru z krve, což vede k vysoké hladině cukru v krvi, a někdy dokonce i k cukrovce druhého typu. 

Dalším faktem zůstává negativní účinek sedavého způsobu života na naše játra. V této chvíli existuje nový důkaz, že nezdravý sedavý životní styl může také zvýšit riziko onemocnění jater. Věřili byste tomu? Naše tělo je prostě stavěno tak, aby bylo udržováno v pohybu, a není tedy absolutně překvapující, že sedavý styl života, jenž se vyznačuje nízkou svalovou činností, má přímý vliv na naši fyziologii.

Autor: 
Pavel JANEČEK, zastupitel města Náchoda
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.