K. Konečná: Bude mít ANO vedle poslaneckého i milionářský klub?

4. 9. 2015

Některá média v minulých dnech nabyla dojmu, že poodkrývají zajímavé finanční kauzy kolem hvězd vládní strany ANO. Poukazují na miliony, které různým způsobem nabývají.

Jenže proč? Když šel současný ministr financí Andrej Babiš a jeho lidé do voleb, nesnažili se tvářit jako františkáni, kteří po volbách rozdají majetek chudým. Tehdy přeci jen stačilo chudým rozdávat koblihy a přitom slibovat, že oni budou »prostě makat«. 

Pozorní čtenáři novin asi vědí, o jakých kauzách je řeč. Například o té, kdy se miliardář Andrej Babiš pokouší působit jako kritik stylu podnikání konkurenčního miliardáře Zdeňka Bakaly, přitom je mnohé spojuje. A to nejen kontroverzní kynutí kont, ale také lobbista Pavel Telička, který zatímco si s Babišem špitá o volební kampani do Evropského parlamentu, druhou rukou pomáhá Bakalovi, a to ve stejné době, kdy jeho stranický šéf dojednává dotaci na provoz dolu. Ještě nedávno jeden z nejlépe placených Bakalových mužů (podle médií za půl roku 3,6 milionů korun), nyní europoslanec ANO, jenž jistě kvůli politice nezahodil kontakty, které se českým byznysmenům nesmírně hodí. 

Pavel Telička však není jediným politikem za ANO, jenž voliče mátl příslibem čistší politiky, a který vyvolává milionovou pozornost. Pár dní předtím se psalo a mluvilo o nadstandardně dobré smlouvě mezi první ženou ANO Radmilou Kleslovou a ČEZ. Za poradenské služby a měsíční zprávy o práci vlády má jen v letošním roce dostat milion dvě stě tisíc korun. Pro někoho práce snů, pro starostku Prahy 10 a místopředsedkyni ANO jen jeden z úvazků. A to ještě nevíme, zda náhodou smlouva nenabobtnala teprve až po vstupu do politiky vedle Andreje Babiše. Média totiž spekulovala, že Babiš chtěl generálního ředitele ČEZ vyhodit, ale nějak se to vytratilo... Že by přímluva Kleslové? 

Jak reagoval Andrej Babiš na zveřejnění smlouvy Kleslové? Údajně řekl, že neví, proč by se tím měl zabývat. A pak se postavil do čela boje proti smlouvě. Tomu se říká v hantýrce píáristů spinning, že? 

Babiš sám se v minulých dnech dostal do hledáčku těch médií, která nejsou jeho majetkem, s luxusní farmou Čapí hnízdo. Její vlastnictví měl skrývat za anonymními akciemi a na soukromý podnik vesele čerpat evropské dotace. K tomu mlčí jako hrob. Jo, jo, transparentnost nade vše. 

Zajímalo by mě, jak tyto milionové zprávy přijímají voliči žijící od výplaty k výplatě. Na »ukecávání« těch zklamaných má ANO ještě necelé tři roky. Pro jistotu proto asi ministerstvu zdravotnictví navrhnu, aby - ačkoliv mám koblihy ráda - u nich bylo varování: Přijímání koblih snižuje předvolební pozornost.

Autor: 
Kateřina KONEČNÁ, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.