P. Kováčik: Alkohol nepatří nejen za volant, ale ani za řídítka kol

3. 9. 2015

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR mimo jiné na svém zasedání projednával návrh z dílny poslance KDU-ČSL, aby se cyklistům a řidičům dalších nemotorových vozidel toleroval alkohol až do 0,5 promile alkoholu v krvi. Tento návrh byl zamítnut.

Samozřejmě nikdo neví, jaký další život bude mít. Možná u některých poslanců bude mít ve sněmovně úspěch. Říká se, že právě zde získává stále větší podporu. Policie je však zásadně proti takovéto toleranci a něco asi na tom bude. Každý rok totiž narůstá počet nehod způsobených opilými cyklisty. Sami řidiči, kteří takovou nehodu zažijí, jsou názoru, že cyklisté, pokud se účastní silničního provozu, by pít neměli. Nikdy totiž nikdo neví, zdali právě takovýto cyklista z lesní cestičky nesjede na silnici a tam nezpůsobí nehodu. 

Myslím, že všichni máme dost příležitostí dát si skleničku právě tehdy, když opravdu nezamýšlíme sednout si za volant automobilu ani za řídítka kola. Říká se, že zákony jsou proto, aby se obcházely. Právě u alkoholu a drog ve vztahu k silničnímu provozu by se tak dít nemělo. Nikdo totiž nedokáže lidský život nahradit. A ten, kdo s alkoholem v krvi smrtelnou nehodu způsobí, pak po vystřízlivění sám nemůže pochopit, jak se to stalo a výčitky jej ve většině případů provází do konce života. A tak je právě v rámci tohoto zákona třeba pečlivě zvažovat, zdali je prospěšný.

Autor: 
Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.