P. Kováčik: Brambory doplatily na sucho

1. 9. 2015

Letošní rok byl pro nás všechny svým horkem neobvyklý. Mnoho požárů a rozpaky nad úrodou brambor, kukuřice, zeleniny, tráva, která uschla, voda se ztrácela i v korytech řek a potoků. Léto doslova „zatopilo“ pěstitelům brambor.

Brambory jsou v naší zemi jednou z nejzákladnějších potravin. Letos jsou menší a urodilo se jich méně. Sucho se prostě na bramborách podepsalo. Sklizeň může být menší až o 30 procent. 

S příchodem dešťů se v poslední době na bramborách začínají objevovat různé choroby. V roce 1947, který je považován za nejsušší rok v naší historii, bylo údajně v létě nadprůměrně horkých dnů jen osm. Letos, jak říkají meteorologové, čtrnáct. 

To všechno v bramborářských oblastech přineslo opravdu velké problémy. Dá se říct, že cena brambor bude s ohledem na problémy, které pěstitelé brambor mají, vyšší. Pozdní odrůdy se zatím nesklízí, ale je pravděpodobné, že budou o třetinu menší než v minulém roce. A tak věřme, že nám oblíbené brambory nebudou na stolech našich domácností chybět. Konečný účet však vystaví až dokončená sklizeň brambor.

Autor: 
Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.