G. Hubáčková: Varující statistiky

31. 8. 2015

V poslední době v České republice stoupá počet sebevražd. Nejčernější byl rok 2012, kdy sebevraždu spáchalo 1 647 lidí. V loňském roce spáchalo sebevraždu 1 488 lidí. Velké starosti odborníkům dělají děti. Ročně jich spáchá sebevraždu padesát. Dětské sebevraždy mají často banální motivy.

Odborníci se snaží vyvrátit názor, že lidé, kteří chtějí spáchat sebevraždu, ji nijak předem nesignalizují. Právě děti nám dávají najevo prosbu o pomoc velmi zřetelně. Agresivní a nestandardní chování u nich většinou předvídá, že nás tímto o pomoc prosí. Děti mnohdy hledají způsoby sebevraždy a mluví o tom před kamarády. A proto právě my, rodiče, i učitelé bychom se neměli bát návštěvy dítěte u psychologa či psychiatra. 

U nás je totiž často tento lékařský obor vnímán tak, že není dobré hovořit o tom, pokud tyto lékaře navštívíme. Naše společnost bohužel často lidi, kteří navštíví psychiatra, zařazuje do skupiny, jež je jaksi poznamenána. Duševní zdraví dětí i dospělých je však nedílnou součástí našeho života. A proto věnujme pozornost těm, kteří s námi žijí, dětem i seniorům, a vnímejme i náznaky toho, že potřebují pomoc.

Autor: 
Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně školství a tělovýchovy za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.