F. Zachariaš: Premiér Sobotka a byty horníků

26. 8. 2015

Česká vláda dostala dopis s jasným vzkazem: „Nepleťte se do prodeje bytů RPG,“ píše majitel společnosti. Vláda prý nemá podléhat různým tlakům. Obdobný písemný vzkaz dostal i prezident Miloš Zeman a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Premiér Sobotka v jednom ze svých vyjádření řekl, že udělal maximum možného. Dalo by se poznamenat, že v době, kdy došlo k prodeji OKD a bytového fondu, Sobotka opravdu udělal „maximum“ pro ochranu nájemníků hornických bytů. Podle něj již totiž nebylo možné vyjmout bytový fond z prodávaného menšinového státního podílu v OKD. Možná kdyby si Bohuslav Sobotka najal dobré právníky, mohl by se dnes bez obav podívat nájemníkům bytů RPG do očí. 

Nájemníci se nemusí obávat a nájemní smlouvy vypovídat, protože nový majitel nebude byty dále přeprodávat. Je ale pouze otázkou času, kdy se někdo rozhodne buď nájem zvýšit, nebo byty podle přednostního práva nájemníkům odprodat, ale za cenu, která pro ně nebude akceptovatelná. 

Žít ve strachu, to je dnešní budoucnost mnoha lidí, kteří kdysi uvěřili miliardáři Bakalovi. Co je čeká dál, když nový majitel koupil tuto společnost za tržní cenu, nikdo nedovede odhadnout. Rozhodně by však předseda ČSSD a premiér České republiky měl zapřemýšlet nad tím, jakou sociální politiku reprezentuje on a jeho strana, když dnes evidentně z diskuse o tom, co bude s byty RPG, utíká.

Autor: 
Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.