G. Hubáčková: Děti si zaslouží zdravou stravu

26. 8. 2015

V poslední době je stále větším problémem stravování dětí jak v mateřských, tak základních školách. Rodiče ve školkách mívají problém s jídlem pro své ratolesti, pokud mají například bezlepkovou či bezlaktózovou dietu, nebo alergie na jednotlivé potraviny – kakao, čokoládu či různé druhy zelenin. Některé děti jsou i vegetariány a rodiče samozřejmě chtějí, aby o jejich děti bylo dobře postaráno.

Neměl by být důvod k tomu, aby těmto malým žáčkům v mateřinkách nevyhověli, nebo alespoň neumožnili rodičům dát dětem jídlo z domova a ve školce jej ohřát. 

V minulých dnech jsme se seznámili s výsledky soutěže o zdravé stravování dětí ve školách. Kuchařky a kuchaři se opravdu snažili. Má to však jeden háček. Školy často nemají peníze na zaplacení těchto lidí a jejich plat se pohybuje kolem deseti tisíc. Stejně tak je to i s nákupem surovin na vaření a zvláště čerstvé zeleniny a ovoce. 

Je hezké hovořit o tom, že zdravé stravování je pro dítě důležité od malička. Sami jistě víme, že toto je problém, vzhledem k finanční situaci, i v mnoha domácnostech. Náhražky jsou vždy levnější nežli kvalitní produkty. A proto bych uvítala, kdyby ministerstvo školství řešilo finanční situaci ve svém rezortu tak, aby děti dostávaly ve školních jídelnách takovou stravu, která jim prospěje v dalším vývoji a neohrozí jejich stravovací návyky pro další život.

Autor: 
Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.