K. Matušovská: Dopravní infrastruktura v Pardubickém kraji

21. 8. 2015

Stejně jako já si určitě i občané Pardubického kraje všimli, kolik je letos na silnicích 2. a 3. tříd, které patří Pardubickému kraji, uzavírek z důvodu oprav. Pardubický kraj, stejně jako všechny kraje v České republice, dostal v letošním roce od ministerstva dopravy peněžní »injekci«, která by měla sloužit na opravu nejhorších úseků silnic. Tuto pomoc krajům inicioval spolu s Asociací krajů i podvýbor pro dopravu Poslanecké sněmovny.

Pokud budeme moci, tak v této věci rádi pomůžeme i v příštích letech, přestože ministr financí Babiš se k financování silničních oprav v těchto dnech vyjádřil zcela opačně s odvoláním na rozpočtové určení daní. 

Pokud shrnu stav dopravní infrastruktury v Pardubickém kraji, tak jsme snad jediný kraj, který nemá rychlostní silnici nebo dálnici (když nebudu počítat kousek D11). Podle nejnovější Informace o rozpisu globálních položek a příprav projektu až do roku 2017, který předkládá ministerstvo dopravy členům hospodářského výboru, by mělo na dopravní stavby v Pardubickém kraji »připlout« pěkných pár miliard. 

Některé dopravní stavby, například obchvat Chrudimi, křižovatky u Trojice (Parama), které byly naší prioritou v minulém volebním období – a snažili jsme se pomocí interpelací informovat ministry o této problematice – se už podařilo zahájit. Chrudimský obchvat je naštěstí téměř před dokončením. V tomto volebním období, kdy se opět probírala výstavba R35 snad ve všech směrech, se vykoupilo pouze pár pozemků a všichni majitelé, kterých se výkupy týkají, byli obesláni. Bohužel v současnosti probíhají obstrukce ze strany některých majitelů pozemků přilehlých k budoucí R35. Dostavuje se třetí patro opatovické křižovatky, přes kterou by se mělo jezdit po R35 do roku 2019 až do Ostrova u Vysokého Mýta. Dále by peníze měly jít i do dalších významných obchvatů. 

Jednou z priorit, která mě jako Svitavačku potěšila, bylo, že se v tomto rozpisu globálních položek u silnic 1. třídy počítá i s obchvatem města Svitav (Hradec nad Svitavou – Lačnov). Pokud vše dobře půjde i s výkupy pozemků, mělo by v roce 2017 proběhnout výběrové řízení na zhotovitele stavby. Je pravdou, že nejvíce by tento obchvat pomohl našim lačnovským spoluobčanům, a to jak pocitově, tak z hlediska bezpečnosti silničního provozu a dopadů na životní prostředí. Za stejně důležitou prioritu považuji ovšem i výstavbu dalších částí R35 skrze Pardubický kraj. 

Budu doufat, že ministerstvo dopravy i Státní fond dopravní infrastruktury své přehledy a rozpisy na přípravu projektů dodrží. A pan ministr Ťok, který náš kraj navštívil v červnu a přislíbil pomoc, bude dále na svém místě, »přežije« ve funkci ministra dopravy přípravu a průběh výběrového řízení na provozovatele či dodavatele výkonového zpoplatnění vybraných komunikací (mýtného systému) a nebude na nátlak koaličních partnerů vyměněn.

Autor: 
Květa MATUŠOVSKÁ, poslankyně (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.