M. Vostrá: Děti a hazard

17. 8. 2015

Doba se mění a s ní i dětské zájmy. Děti rychleji vyspívají a jsou akčnější, než bývala naše generace. Proto se není co divit, že rychleji poznávají svět, rychleji se učí a technika se jim stává denním kamarádem. Často nás mrzí, že tráví u počítače více času. Mnohdy neznají, co je to kniha a komunikace mezi nimi samými probíhá prostřednictvím mobilních telefonů či počítače.

Nabídka internetových produktů se stále zvyšuje a jejich přístupnost je velmi jednoduchá. Děti internet využívají takřka neomezeně, a proto je najdeme i mezi gamblery, kde odborníci říkají, že mladiství tvoří až pětinu hráčů. Hrozivé je, že s kurzovními sázkami má zkušenost téměř čtvrtina patnáctiletých. U patologických hráčů v České republice také stále více objevujeme i patnáctileté děti. Dětí a mladistvých je mezi hráči více než 18 procent. 

V sociálně vyloučených lokalitách najdeme nezletilé i u automatů. Policie se sice snaží tyto prostory kontrolovat, ale je to prakticky nekonečná práce a děti se u automatů objevují znovu. Bylo by asi velmi dobré, aby stát podpořil prevenci dětské závislosti na hazardu. Nikdy není pozdě a každé dítě, které této závislosti uchráníme, je zajisté velmi dobrým počinem v této oblasti.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.