P. Kováčik: Léto nám dělá starosti

15. 8. 2015

Kam se podíváme, řešíme problémy se suchem a nedostatkem deště. V poslední době nám dávají předpovědi počasí naději, že by se mělo ochladit a mohl by se objevit déšť.

Zcela vyschlé pastviny přinášejí nedostatek krmení pro dobytek, bez problémů nejsou ani zemědělci, sadaři a pěstitelé brambor. Neobvykle vysoký počet požárů ničí úrodu na polích a hasiči jen stěží zvládají lesní požáry. Možná si příslušní politici uvědomí, že profesionální hasiči potřebují pomoc těch dobrovolných a ti mají zastaralé vybavení a mnohdy i problémy s uvolňováním ze zaměstnání v případě požárů. A to se na ně lidé obrací nejen, když hoří, ale i se žádostmi o likvidaci nebezpečného hmyzu. V poslední době se také zvýšil počet havárií na silnicích, u kterých musí asistovat. Příroda, které rozhodně neumíme vládnout, nás opět překvapila. Možná by bylo dobré už dnes se zamýšlet nad zimou, aby nás opět nepřekvapil sníh. 

Měli jsme vlastně štěstí při požáru v Litvínově, že nedošlo k mnohem většímu neštěstí. I tady by měla zaznít otázka, jak má soukromý majitel zabezpečen podnik v případě nepředvídatelných událostí? Možná by bylo dobré, aby se zlepšila informovanost okolních obcí i občanů v případě takovýchto událostí. Buďme rádi, že horko nenapomohlo k šíření požáru. I tak lidé prožívali hodiny strachu, co se bude dít. Starostové hovoří o prodlevě v rámci informovanosti. První zpráva přišla prý až hodinu a půl po vypuknutí požáru. I nad tím bychom se měli všichni zamyslet.

Autor: 
Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.