M. Vostrá: Horko nás ničí

13. 8. 2015

Vedro a zase vedro. To jsou dnešní dny v České republice. Horko má vliv na lidi, zvířata, rostliny, půdu, ale také na hmyz, který, podle odborníků, je v tomto počasí agresivnější. A tak máme starost navíc. Alergici musí v současné době věnovat zvýšenou opatrnost bodnutí hmyzem.

Vos máme letos tolik, že často ani nestíháme dávat dostatečný pozor při jídle venku. Pokud objevíme vosí hnízda či hnízda sršňů, je nejlepší zavolat k jejich likvidaci profesionály a nezkoušet to sami. Pomoci mohou i dobrovolní hasiči. Na objevené vosy a sršně se používá nejčastěji Biolit. Ale pokud si nejsme jen trochu jistí, že sami toto zvládneme, a máme dům plný lidí či dokonce dětí, přimlouvala bych se za zavolání odborníků. 

Počasí máme teplejší než přímořská letoviska, a tak mysleme i na naše zvířecí kamarády a poskytněme jim alespoň nějakou možnost stínu a dostatek vody. Sucho nám ničí i zeleň. Na sociálních sítích se objevila výzva »Zalij svůj strom«, a tak leckde vidíme lidi s kyblíkem vody, jak se snaží pomoci přírodě. Zvláště mladé keře a stromy nemají dostatečně dlouhé kořeny, aby vodu nasály, a dochází k jejich usychání. 

Nejvíc trpí nové a mladé výsadby. Myslím, že nápad »Zalij svůj strom« je opravdu dobrý. Všichni doufáme, že tyto tropické dny nebudou i nadále přetrvávat, jinak totiž pomalu a jistě začneme pociťovat nedostatek vody, a to může být pro lidi, přírodu i zvířata velmi katastrofické.

Autor: 
Miloslava VOSTRÁ, poslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.