J. Klán: Rušení finančních úřadů? Krok špatným směrem

8. 8. 2015

Koncem měsíce července oznámila finanční správa záměr zrušit k 1. lednu 2016 více než dvě desítky finančních úřadů v obcích s rozšířenou působností. Nejcitelněji se opatření dotkne krajů Vysočina, Moravskoslezského a Plzeňského. Ministerstvo financí a finanční správa krok vysvětluje tím, že jsou úřady malé – podle jejich statistik zde pracuje maximálně kolem 11 lidí - a údajně také neefektivní.

Jenže starostové dotčených obcí se bouří. A není divu. Pomiňme fakt, že je o kroku nikdo z ministerstva nebo finanční správy neinformoval a soustřeďme se na značně negativní efekt, který od vládního kroku očekávají: státní správa se ještě více vzdálí občanům. Tím současná vláda popře své vlastní sliby, že zefektivní státní správu a přiblíží ji občanům. 

Pobočky v menších městech jsou přitom využívané místními občany i obyvateli přilehlých obcí. Argument, že jde jen o dva měsíce v roce, kdy se podávají daňová přiznáním, neobstojí. Lidé přicházejí i s jinými žádostmi. 

Pokud by došlo ke zrušení pobočky, museli by klienti úřadu dojíždět do vzdálenějšího města se sídlem okresního finančního úřadu. A co bude s úředníky ze zrušených poboček? Buď budou přesunuti na okresní pracoviště, kde se pro ně vytvoří nová místa, nebo – a z toho mám největší strach – budou propuštěni v rámci úspor. 

Dojde zrušením finančních úřadů opravdu k zefektivnění finanční správy? Podle mého názoru nikoliv. Jen to přinese komplikace klientům zavřených pracovišť. Budou muset dojíždět mnohem dále, potrvá jim to delší dobu a zaplatí za to více peněz. Nezanedbatelný je také dominový efekt takového kroku. Pokud odejde jeden z článků státní správy z obcí s rozšířenou působností, může to v konečném důsledku znamenat vylidňování venkova a stěhování obyvatel do velkých měst, kde mají komfortnější podmínky. 

Pokus ministra financí Andreje Babiše zrušit finanční úřady v menších obcích vnímám jako velmi špatný vtip, který může vést k destabilizaci a k těžkopádnému fungování státní správy. Pokud dojde ke zrušení pracovišť finančních úřadů, můžeme se brzy dočkat i rušení dalších úřadů, například stavebních atd. 

Obce opouštějí také pošty, chybí lékaři. Pokud pošlou velká města obcím další signál, že jsou na okraji zájmu, mohou se české vesnice a malá města postupně změnit v mrtvé lokality s prázdnými domy, bez mladých lidí a dětí. A řada těch budov, o které nebude zájem, bude patřit státu. Už však bez tabulky „Finanční úřad“.

Autor: 
Mgr. Jan Klán, poslanec Parlamentu ČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.