A. Černý: Předčasný jásot

5. 8. 2015

V poslední době se česká vláda holedbá historicky nejnižší nezaměstnaností v České republice. Jen jaksi zapomíná na to, že k tomu velkou měrou přispěly sezónní práce, a to v zemědělství, stavebnictví a jiných profesích, které umožňují lidem výdělky právě v letních měsících. Otázkou je, jaký stav procent nezaměstnanosti bude v zimě.

Přesto však i v těchto měsících dochází k ukončování činnosti firem a propouštění zaměstnanců. Například ve firmě sídlící na Ostravsku Caterpillar, která končí svoji činnost na území Ostravy, bude propuštěno do konce roku 2015 téměř 230 lidí. Představitelé firmy se ohání tvrzením, že bude zaměstnancům vyplaceno odstupné. Caterpillar se zabývá výrobou komponentů pro důlní těžbu, zejména důlních výztuží. Výroba se přesouvá do Číny. 

Areál, jenž vlastní v Ostravě-Radvanicích, bude na prodej, a tak 230 zaměstnanců bude hledat do konce roku v Ostravě práci. To je zajisté alarmující číslo. Při vědomí, že se omezí i sezónní práce, bude tato skupina nezaměstnaných mít patrně s hledáním práce problém. Obdobné případy se objevují i v jiných částech České republiky, proto jásot nad nízkou nezaměstnaností je vskutku předčasný.

Autor: 
Dr. Alexander Černý, poslanec Parlamentu ČR
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.