M. Vostrá: Trápí nás sucho

5. 8. 2015

Předpovědi počasí nehlásí v dohledné době žádné velké množství srážek. Horko snášejí těžko nejen lidé a zvířata, ale obavy začínají mít i zelináři, vinaři a pěstitelé brambor. Když se podíváme na pastviny, připomínají nám spíše poušť. Místo zelené trávy vidíme jenom spálené plochy.

Dobytek, který se v této době na pastvinách pase, přestává mít co žrát. Chovatelé už začínají přemýšlet o dokrmování dobytka. Tráva prostě bez vody neroste a jde už o to, aby zvířata přežila. Na většině míst totiž není možné ani zavlažování pastvin. Mizí voda i z přirozených zdrojů a potoky začínají vysychat. 

Současné léto připravilo chovatelům, zahrádkářům i zemědělcům mnoho nepříjemných chvil. Navíc zemědělce děsí i požáry. Ve většině krajů se kvůli požárům nesmějí rozdělávat ohně. Platí zákaz kouření i zákazy pálení suché trávy, plevele či větví na volném prostranství. Zakázány jsou také jízdy parních lokomotiv, které nemají patřičná protipožární opatření. 

Příčiny lesních požárů často způsobuje neopatrnost lidí a viníky se většinou nepodaří zjistit, a tak zůstávají bez trestu. Co se týče požárů na polích, bývá častou příčinou závada na kombajnu a vzhledem ke katastrofickému suchu vzniklá jiskra způsobí požár, od kterého začínají hořet celá pole, a tak budeme všichni rádi, pokud se nám podaří sklidit úrodu bez větších problémů. 

Všichni jsme si letos zvlášť dobře uvědomili, jak vzácná je voda a snažíme se maximálně šetřit s její spotřebou. Doufejme, že se přece jen na obloze objeví mraky a zaprší.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.