V. Filip: Znepokojivé zprávy

1. 8. 2015

Zprávy o pokračování bombardování pozic v Sýrii jsou znepokojivé, protože Turecko stále nemá pro svůj postup žádný souhlas RB OSN.

Politika dvojího metru, kterou v oblasti ochrany lidských práv a boje proti terorismu dlouhodobě uplatňují jak USA, tak Turecko, je nepřijatelná. Je nezpochybnitelné, že Kurdové, kteří byli letecky napadeni Tureckem, byli dosud nejúspěšnějšími bojovníky proti teroristické organizaci tzv. Islámského státu. Je také pravdou, že územím Turecka prošlo s tichým souhlasem jeho orgánů více než 3000 džihádistů, kteří se připojili k této pro světový mír nejnebezpečnější organizaci. Bombardování kurdských pozic na území Sýrie nebo Iráku je tak, žel, přímou podporou terorismu.
 

K něčemu takovému by se Česká republika neměla připojit a měla by v orgánech NATO jasně vyjádřit odpor k takové politice a požadovat její skončení. Takové kroky zvyšují jak nebezpečí další vlny migrace z oblasti na území Evropy, dále posilují terorismus tzv. Islámského státu a navíc jde o nelegitimní vojenský zásah na území suverénních členských států OSN. Bez souhlasu RB OSN jde o akt agrese a politicky to posiluje takové síly, které stojí za rozvratem legitimních orgánů států v této oblasti, zvyšuje se chaos a potírání skutečného terorismu se oddaluje.

Autor: 
Vojtěch FILIP, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.