P. Janeček: Děti by měly dostatečně pít

22. 7. 2015

Děti si velmi rády hrají venku, a to obzvlášť teď v létě. Jejich organismus se ale neumí přizpůsobit vysokým teplotám tak snadno jako organismus dospělých. Uprostřed bujaré letní zábavy, během hraní her, mohou snadno zapomenout vypít dostatek tekutin. A když už si konečně řeknou o pití, tak je pozdě a jsou zřejmě dehydratovány.

Nedostatek vody je především hlavním spouštěčem únavy, nesoustředěnosti a snížení výkonnosti. Dostatečné pití vody zajišťuje promazávání kloubů, předchází suchým očím a velmi pomáhá co do tělesné teploty. Proto není nikdy vhodné čekat, až se dostaví žízeň, neboť to je už nejspíše pozdě a dochází k dehydrataci a ztrátě kolem dvou nebo více sklenic vody obsažené v těle. I když studená voda může být v tomto horku na pití příjemnější, tak je lepší pít vodu pokojové teploty, poněvadž ji tělo nemusí ohřívat a dostane se tak do systému rychleji. Nápoje jako ovocné džusy, ledové čaje, různé kávy nebo limonády mohou obsahovat cukr, umělá barviva, různé příchutě, kofein a další přísady, které musí tělo nejprve strávit. A jestliže trávení vyžaduje vodu, tak se s největší pravděpodobností vyčerpají vlastní zásoby vody, čímž se k dehydrataci ještě více přispěje, což nechceme. Samotná voda je nejvhodnější, nemusí se trávit a poskytuje hydrataci rychleji a efektivněji než kterýkoliv jiný nápoj. 

Kromě toho, abychom dohlédli na vhodné oblečení, opalovací krém a sluneční brýle, tak bychom měli dát pozor na to, aby ratolesti měly dost vody. A čím jsou mladší, tím více vody by měly vypít. V mladším věku totiž představují tekutiny téměř osmdesát procent celkové hmotnosti dítěte. Voda reguluje teplotu těla a bez dostatečné úrovně hydratace se mohou děcka jednoduše přehřát.

Autor: 
Pavel JANEČEK, zastupitel města Náchoda (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.