M. Vostrá: Horké a suché léto

22. 7. 2015

Nejen nás lidi, ale i zvířata trápí horka. Můžeme jim však pomoci. Nikdy bychom neměli připustit přehřátí zvířete třeba tím, že ho zapomeneme v autě a jdeme nakupovat. Ale i tak je zvířatům hodně horko. Lepší, než polévat psy studenou vodou, je ochladit je vlhkou textilií nebo jim namáčet tlapky do chladné vody. To jsou rady zkušených pejskařů. V rozpálených městech mají nedostatek vody i ptáci, a tak není na škodu dát jim na trávu či na okno misku s vodou.

Také zemědělci to nemají v těchto dnech právě jednoduché. V drůbežárnách je třeba prakticky nepřetržitě větrat, aby se ve velkých halách drůbež doslova neudusila. Co se týče prasat, ta by měla mít denně k dispozici na jedno zvíře minimálně 25 litrů vody a dojnice dokonce 100–180 litrů vody na den. 

Poslední takhle velké sucho nás postihlo v roce 2003, jenže nebylo tak plošné jako letos. Bouřky a větry zanechaly polomy v lesích a škody na majetcích občanů. Voda však s dopadem na zem pouze mizela v rozpálené půdě. Nelze říct ani podle meteorologů, jak se letošní počasí bude vyvíjet dál. Postupně padají všechny rekordy naměřených teplot v minulých letech, a tak máme rekordní slunečné léto, ale také více kolapsů u lidí. Potíže chovatelů i zemědělců začínají být neřešitelným problémem. 

Ministr Jurečka nachystal pro vládu koncepci boje se suchem. Koncepce pro boj se suchem však bude ve vládě dotvářena ještě další dva roky. Cílové datum předložení je 30. června 2017. Takže ani příští rok zřejmě Jurečka problém nevyřeší. Se suchem, podle ministra, se má bojovat i rekonstrukcí závlahových systémů. Je škoda, že o ně nebylo pečováno soustavně. Možná bychom si tyto problémy alespoň někde ušetřili.

Autor: 
Miloslava VOSTRÁ, poslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.