M. Vostrá: Propadliště dějin aneb Národní galerie

20. 7. 2015

Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole a inventarizaci sbírek zjistil, že zmizely desítky předmětů. Nejedná se o žádné malichernosti. Chybí díla Josefa Lady, Františka Kupky či Jana Zrzavého. Pořádek v Národní galerii musí být opravdu úžasný. Kontroly konstatují, že když Národní galerie díla zapůjčila například do muzea v Amsterdamu, tak Zrzavého kresbu Zeyerova zahrada při návratu děl nepostrádala a dva roky jí trvalo, než zjistila, že tato Zrzavého kresba chybí.

Neobtěžovala se ani v té době podat trestní oznámení. Chybí dále například 35 děl převážně od českého sochaře Karla Dvořáka. Ta se ztratila v období povodní. Opět nikdo nepovažoval za nutné kontaktovat policii. Chybí však i ilustrace Josefa Lady k Haškovu Švejkovi, chybí dílo Františka Kupky Náčrt stojící ženy. Napadá mě, zda ředitelé Národní galerie, kteří se v průběhu let vystřídali, by neměli nést osobní odpovědnost za šlendrián, který dopustili.

Národní galerie má být ochranitelkou a pečlivým hospodářem, aby umělecká díla byla zachována i pro další generace v České republice. Chybějící sbírkové předměty budou zřejmě jen velmi těžko nalezeny. A tak je třeba se ptát, bude někdo skutečně potrestán, či vše skončí zametením pod koberec?

Autor: 
Miloslava VOSTRÁ, poslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.