Z. Milata: I v horkém létě je třeba mít chladné hlavy

20. 7. 2015

Téma uprchlíků se nevyhnulo ani jednání komisí Rady Středočeského kraje pro IZS a pro bezpečnost. Téma uprchlíků jsme měli již na výjezdním zasedání letos v lednu na základně letectva ve Kbelích, kde jsme konstatovali, že Česká republika není zemí bez uprchlíků - jsou zde lidé například z Ukrajiny, a konstatovali jsme, že podporujeme repatriaci našich krajanů.

Téma uprchlíků pochopitelně rezonuje v těchto dnech. Nyní zase v souvislosti s demonstrativním chováním jedné rodiny v zařízení Jezová v Bělé pod Bezdězem. Zařízení je plné, řeší se zde mimo jiné například zdravotní stav běženců. Měl jsem možnost hovořit s vedením města a konstatováním je fakt, že od té doby, co se zařízení v Bělé stalo z pobytového (to, kde čekají cizinci na vyřízení pobytu a mají například vycházky) na zařízení detence (kde se shromažďují za účelem dalšího postupu), ustaly krádeže například v obchodech. Cizinci mají peníze i mobily. Mají domluven jejich transport na nádraží (ti, co mají zažádáno o azyl v Maďarsku), kde ovšem nikdo nekontroluje, zda jedou na stranu Maďarska, nebo do Rumburka a dál do Německa. Stává se, že si je vyzvednou jejich příbuzní z Německa a odvezou si je. 

Pro úplnost dodávám, že přijímací střediska pro běžence se nacházejí v Zastávce u Brna a v Praze-Ruzyni. Pobytová střediska v Kostelci nad Orlicí a v Havířově. Integrační střediska se nacházejí v Brně, Jaroměři, České Lípě a Předlicích u Ústí nad Labem. Zařízení pro zajištění cizinců se nacházejí v Poštorné (Břeclav) a v Bělé pod Bezdězem. 

Z hlediska veřejného pořádku je nutná součinnost obcí s Policií ČR a v případě zvýšených problémů je toto nutné řešit zesílenou kontrolní činností. Spíš bude stát za to, informovat veřejnost po realizaci výběru lokalit v ČR k ubytování běženců v případě krizového stavu, který může, ale taky nemusí, nastat. Materiál k tomuto se připravuje na úrovni vlády. Zde se bude jednat o rozhodnutí vlády bez jakýchkoli žádostí. K tomu budou muset být vypracovány plány a po výběru lokalit bude vhodné lidi v místech informovat o možném zřízení přechodných zařízení pro ubytování cizinců. 

Na závěr dodávám, že z vlny v devadesátých letech v Bělé pod Bezdězem zůstalo několik rodin, které se aklimatizovaly. Jsou to lidé mimochodem z Arménie nebo dnešní Bosny a Hercegoviny, jejich děti mají plné vzdělání. Dnešní migranti jsou jiní a dobře znají svá práva a nebojí se o ně hlásit velmi asertivně, například u výdeje jídla. Prostě bych je nazval konzumními uprchlíky a v České republice zpravidla neplánují zůstat. 

Současná uprchlická krize je téma, před kterým není dobré zavírat oči a ani jinak je podceňovat. Ale vždy je nutné reagovat na základě úplných a pravdivých informací.

Autor: 
Zdeněk MILATA, předseda Komise pro bezpečnost Rady Středočeského kraje (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.