R. Nejezchleb: Hrajte fér, pane Bělobrádku!

17. 7. 2015

Česká republika by měla prioritně přijmout migranty, kteří prchají před Islámským státem. Postarat by se o ně měly církve a neziskové organizace, je přesvědčen předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Šéf lidovců tvrdí, že se už církve hlásí k tomu, aby těmto uprchlíkům pomohly. »Ekumenická rada církví se připojila k apelu, jednotlivé farnosti a rodiny se hlásí. Je to jedno z řešení, jak pomoci skutečně potřebným, neudělat si problémy do budoucna a být solidární se státy EU,« míní předseda lidovců. Tak by v Česku podle něj nemusely vzniknout - mnohými obávané - uprchlické tábory. »Poláci přijali tisíc křesťanských uprchlíků a nebyl s tím žádný problém,« doplnil Bělobrádek. 

Věru zajímavý článek přinášející informace o tom, jak chudé církve poskytnou pomoc pro uprchlíky, ovšem křesťanské. Tento projev lidovců připomíná mi, že se blíží volby do samosprávných krajů. Bylo by tudíž poctivé říci, jak to s tou pomocí církví opravdu vypadá. Vzhledem k tomu, že v současné době se církev soudí o každý obraz a pozemek či věci nemovité pomocí soudních žalob - a k tomu svatá církev dostává od státu každý rok miliardy - si nedovedu představit, že jde o pomoc nezištnou. Bylo by poctivé od předsedy lidovců říci, že církve pomohou za své peníze, ve svých získaných objektech, a svými zaměstnanci tak, jak se při odluce církve od státu sluší! Toto nicméně nezaznělo. Jsem přesvědčen, že církve by pomohly na účet státu, a bez znalosti bezpečnostních pravidel, umožnit pobyt případných teroristů na území ČR. Uprchlík, který je v situaci bezvýchodné, klidně sdělí, že je křesťan. 

Co jsem chtěl čtenářům sdělit? Především upozornit na to, že v případě odluky státu od církve by měla sama církev deklarovat, že její pomoc je celkově nezištná. Probíhala by tedy na účet církve. Po státu by pochopitelně měla chtít bezpečnostní prověření u případných adeptů o azyl, a to za účelem vyřazení těch žadatelů, kteří by mohli republice potenciálně škodit. Prostě, aby nedošlo k tomu, že by se na našem území z umístěných azylantů stali džihádisti, jež by zakládali síť spících buněk. Čekám, zda se Pavel Bělobrádek vydá na cestu altruismu.

Autor: 
Radek NEJEZCHLEB, zastupitel města Jindřichův Hradec za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.