S. Marková: Zdraví nebezpečné weby - nejen pro seniory

7. 6. 2017

Na Českou republiku lze v současné době vztáhnout větu známou z titulku jednoho filmu: „Tahle země není pro starý“. Po roce 1989 nás zaplavil „kult mladých“ a lidem nad padesát let začalo být dáváno nevybíravým způsobem najevo, že jsou pomalí, neschopní, nepřístupní moderním technologiím, málo pružní a nepotřební. Pokud ztratí práci, hledají odpovídající mnohem déle a často musí čelit skryté i otevřené diskriminaci. Úcta ke zkušenostem a erudici stáří se vytratila. Ti, kteří celý život poctivě pracovali pro společnost, najednou živoří, nevystačí se svým důchodem a chybí jim prostředky na základní potřeby, včetně životně důležitých léků.

Na druhou stranu jsou senioři vystavováni přímo útokům ze strany těch, kteří se snaží vydělat na všem, včetně touhy a potřeby lidí zachovat nebo vylepšit si své zdraví. Z médií a internetu se na ně chrlí reklamy na léčivé přípravky a doplňky stravy za nehorázné ceny, u kterých ale není ověřitelná kvalita, účinnost ani bezpečnost. V některých případech jsou těmto přípravkům přisuzovány dokonce téměř zázračné účinky. Při podrobnějším zkoumání lze zjistit, že se tyto weby často zaštiťují neexistujícími lékaři a nikdy neprovedenými klinickými studiemi či zázračně uzdravenými, ale neexistujícími lidmi. Na zmiňovaných webových stránkách pak není zpravidla ani identifikační údaj prodejce, popřípadě výrobce, a web bývá registrován anonymně v zahraničí.

Z tohoto důvodu je velmi přínosný počin Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), který začal zveřejňovat na www.nebezpecneleky.cz právě ty webové stránky, které nabízejí neschválené léčivé přípravky a padělky. Ty v lepším případě nemají žádný účinek a v tom horším mohou být dokonce zdraví škodlivé. Bohužel, samotné internetové stránky a reklamy v časopisech už SÚKL řešit nemůže. To je věc krajských živnostenských úřadů, které, v rámci glorifikace tržní svobody, nedělají nic. Přitom prezentace na těchto webech bývá nebezpečně nastavena takovým způsobem, že člověk nabývá mylného dojmu, že jeho nemoc bude tímto přípravkem vyléčena bez návštěvy odborného lékaře. To může ale pro pacienta znamenat i ohrožení života.

Je důležité, aby se s těmito podvodnými weby seznámili i lékaři a své pacienty na to upozorňovali. Zvlášť ty starší, kteří nevládnou moderními technologiemi. Je třeba dodat, že zásilkový prodej v ČR registrovaných léků, které nejsou na lékařský předpis, prostřednictvím internetu, může u nás pouze kamenná lékárna.

Příklady webových stránek s nelegální nabídkou (dle SÚKL): www.diaremedium.com, www.cz.tonic.forhealth.me, www.antiwormsshop.com, www.europe-pharm.com, www.levitraoriginal.cz, www.top50rx.com, www.pcjoin1d.com.

Autor: 
Soňa MARKOVÁ, poslankyně PSP ČR za KSČM a kandidátka do PSP ČR v Královéhradeckém kraji
Zdroj: 
Soňa MARKOVÁ, poslankyně PSP ČR za KSČM a kandidátka do PSP ČR v Královéhradeckém kraji

Články

.