Navýšení platů pracovníkům v sociálních službách

1. 6. 2017

Vláda na svém včerejším zasedání schválila nařízení, které mění tarifní tabulky. Vládní nařízení ruší tři z devíti platových tabulek. Řada pracovníků s nízkými výdělky se tak přesune do vyšších tarifů. Výdělky v sociálních službách vzrostou od července o 23 procent. Pracovníci v kultuře či v nepedagogických profesích ve školství si přilepší o 9,4 procenta. Více dostanou i zdravotní sestry.

Růst platů ve veřejném sektoru včera kritizovala Hospodářská komora ČR. Včerejší rozhodnutí vlády označila za „jasný předvolební tah vlády“.

Podle stínové ministryně práce a sociálních věcí KSČM Hany Aulické Jírovcové jde o správné rozhodnutí. „Jednoznačně ho podporujeme. Od začátku volebního období jsme se každým rokem při schvalování rozpočtu pokoušeli platy sociálních pracovníků zvednout, nebylI jsme však nikdy úspěšní. Vláda tak konečně prozřela,“ řekla Aulická Jírovcová, která nicméně upozornila, že kabinet rozhodoval pod velkým tlakem sněmovny, neboť ta přijala již dvě usnesení vyzývající vládu, aby něco s platy v sociálních službách udělala. Původní návrh ministerstva práce a sociálních věcí bylo navýšení o 13,5 procenta. „Teprve tlak opozice, a nutno přiznat i pravicové, vládu dotlačil k oněm 23 procentům,“ upozornila stínová ministryně.

Odbory a poskytovatelé péče si dlouhodobě stěžovali na to, že kvůli malému odměňování chybějí v ČR tisíce pečovatelek a pečovatelů, kteří by se starali o seniory a postižené. Hrozí tak omezení péče.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.