M. Semelová: Podbízení se sudetským Němcům je plivnutí na oběti války

13. 7. 2015

V poslední době znepokojují nejen mě, ale především mnohé občany, intenzivní aktivity sudetských Němců na území ČR. Zároveň s rozhořčením sledují kontakty a jednání, respektive spíš podbízení se jim, ze strany oficiálních představitelů našeho státu či krajů. Stačí pár konkrétních příkladů, aby člověku začal běhat mráz po zádech.

Před pár lety byla otevřena kancelář Sudetolandsmanšaftu v Praze. Aby toho nebylo málo, tak letos bylo - na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu - registrováno Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, jehož valné hromady se zúčastnil i předseda Witikobundu - nejradikálnější organizace Sudetolandsmanšaftu, která je i v Německu považována za extremistickou. 

Tím aktivity zdaleka neskončily. Nedávno se, s podporou brněnského magistrátu, uskutečnila »pouť smíření« na Brněnsku. Pouti se zúčastnila i delegace Sudetoněmeckého krajanského sdružení v čele s Berndem Posseltem. Ještě předtím byl vyhlášen Rok smíření a přijata Deklarace smíření, v níž brněnské zastupitelstvo vyjádřilo lítost nad odsunem Němců, a padl dokonce návrh, aby se některý z příštích sjezdů Sudetolandsmanšaftu konal v Brně. Nelze opomenout ani pozdravná poselství vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) sudetoněmeckým srazům a účast představitelů české vlády na těchto srazech. 

Všechny tyto aktivity považuji za nehoráznost a plivnutí do tváře účastníkům protifašistického odboje, obětem 2. světové války a českým rodinám vyhnaným ze svých domovů v pohraničí. Výrazně přispívají k falšování historie a překrucování pravdy o příčinách, průběhu a výsledcích 2. světové války, jehož jsme byli, především v souvislosti s letošním 70. výročím osvobození, svědky v nebývalé míře. Tyto aktivity zároveň nerespektují Postupimskou dohodu, tedy dohodu vítězných mocností, která odsun uznala. V interpelaci jsem se tento týden chtěla zeptat premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), co tomu říká česká vláda a on osobně, jaké kroky hodlá podniknout. Jelikož se na můj dotaz nedostala řada, zeptám se na následující schůzi sněmovny. Mlčet k tomu nemohu a nebudu!

Autor: 
Marta SEMELOVÁ, poslankyně (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.