M. Vostrá: Co dělat o prázdninách

13. 7. 2015

Prázdniny jsou v plném proudu. Pro naše potomky jsou to vítané dva bezstarostné měsíce. S námi rodiči je to však trošku jinak. Málokdo z nás zvládne být po celou dobu prázdnin s dětmi a mít je pod kontrolou. Nemůžeme opustit zaměstnání na tak dlouhou dobu. A tak suplují naši nepřítomnost babičky, příbuzní, známí a v té největší nouzi je dítě odkázáno na pravidelnou kontrolu telefonem.

Statistiky, které byly v poslední době zveřejněny, jsou naprosto alarmující. Téměř 94 procent patnáctiletých dětí má za sebou zkušenost s alkoholem. Středoškoláci jsou na tom ještě hůř. Šedesát procent alkohol pravidelně pije. Je sice dobře, že se dětem věnují různé poradenské linky, kam mohou zavolat, ale největší podíl na ochraně dětí před postupně se plížící závislostí na alkoholu bychom měli mít my, rodiče. 

Nelze konzumaci alkoholu bagatelizovat ani podceňovat. O prázdninách mají děti spoustu volného času. Chtějí se srovnat s kamarády či partou, a tak z posledních průzkumů vychází, že i drogy poprvé vyzkouší z nudy o prázdninách. Nechtějí zaostat za kamarády a mají za to, že kdyby neudělaly to, co dělají jiní, nebyly by v partě oblíbené. 

Nejen my, rodiče, ale celá naše společnost bychom se měli zamyslet nad tím, jak o prázdninách dětem naplnit volný čas, ať už sportem či činnostmi, které je opravdu zajímají. Bezcílné bloumání po vylidněných městech a obcích svádí k hledání »zábavy«, jež je mnohdy může negativně poznamenat na celý život.

Autor: 
Miloslava VOSTRÁ, poslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.