V. Filip: Vraždění a bezmoci uprchlíků nelze přihlížet. Je potřeba radikálně zakročit!

9. 7. 2015

Teprve sedmdesát let po druhé světové válce jsou lidé po celém světě opět každodenně svědky, většinou zatím bohudík pouze zprostředkovaně prostřednictvím médií, nehumánního chování, vraždění a barbarských poprav nevinných mužů, žen i dětí.

Radikálové, tentokrát z řad teroristických skupin sdružujících se pod Islámským státem, které uznávají pouze krutou a za hranici jdoucí tvář islámu, usilují o nadvládu nad všemi muslimy, pokud je nikdo nezastaví. Žel, ohrožen je však celý svět! Rada bezpečnosti OSN a světové velmoci by již měly přestat nečinně přihlížet vlně uprchlíků, kteří se snaží překonat hranice Evropy, aby zachránili životy svoje a svých rodin a utekli před krvavými praktikami přívrženců takzvaného Islámského státu, jejichž nehumánními prostředky připomínají snad jen krvelačné praktiky vyhlazování tehdejšího fašistického Německa. V první řadě je potřeba najít příčiny onoho stěhování národů, které je přímou bezpečnostní hrozbou nejen pro evropské státy, ale celý svět, a hledat řešení, jak uprchlíkům pomoci a přitom bránit a především ochránit celý svět před hrozbou terorismu, který neustále sílí. Jednou z příčin současné situace je tzv. arabské jaro či další formy protestů, nepokojů, povstání a revolucí, které »otřásly« řadou arabských států. Většina z nich, třeba jako Libye, se kvůli revolucím, které podporovala řada světových velmocí a států západního světa, destabilizovala a jejich obyvatelé se tak stali naprosto bezbrannými a bez prostředků v případě napadení teroristů z Islámského státu. Již tehdy se našla silná skupina kritiků, kteří prorokovali, jaké vážné důsledky můžou podobné akce mít. Lidem se sice například v Libyi podařilo, především díky podpoře některých dobře známých světových velmocí, svrhnout tehdejší režim, dnes je ale země takřka odsouzena k záhubě stejně jako například Irák, jehož obyvatelé také zrovna nepějí slova chvály oněm »americkým osvoboditelům«. Že některé státy měly jistě své důvody, proč podpořily podobná povstání a revoluce, není potřeba v tuto chvíli rozebírat… 

Ať si na to udělá obrázek každý sám, stejně tak o výsledcích arabského jara, o kterém se dá dnes bavit většinou jen v pejorativech. Je však pozdě brečet nad rozlitým mlékem, je potřeba radikálně zasáhnout. Členové Rady bezpečnosti OSN by měli co nejrychleji zasednout a začít hledat řešení, která povedou ke stabilizaci celosvětové situace. I z tohoto důvodu jsem požádal o pomoc národního tajemníka Francouzské komunistické strany, jehož země je stálým členem Rady bezpečnosti OSN. Stejně tak oslovím zástupce Čínské lidové republiky a Ruské federace. Věřím, že má snaha nevyjde naprázdno a světové velmoci začnou tento celosvětově zásadní problém řešit. Každý den umírají nevinní lidé. Není čas na nicnedělání!

Autor: 
Vojtěch FILIP, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.