K. Konečná: Prostředky existují, jde o jejich přerozdělení

3. 7. 2015

Nedávno jsem napsala článek „Školáci, senioři, kdo bude následovat?“, ve kterém jsem poukázala na nový smutný fenomén týkající se části českých důchodců. Jejich důchod totiž často nepokryje vzhledem k jejich dalším výdajům ani náklady na základní biologickou potřebu jakou je strava. Zmínila jsem i problém řady rodičů samoživitelů zaplatit svým dětem ve školách obědy.

Na tento článek mi došla celá řada reakcí. Od kladných s tím, že jsem tímto článkem alespoň částečně pomohla rozvířit diskuzi o tomto problému, přes další, které žádaly doplnění, jak tento problém řešit, a došla mi též jedna negativní. Autor negativního ohlasu byl se svou výší důchodu spokojen a napsal o ní: „Umožňuje mi investice do rodinného domu (opravy), ale také časté cestování jak po našem okolí, tak po Evropě nebo i Americe.” Jsem ráda, že se tohoto důchodce problém netýká, což jsem mu také odepsala s dodatkem, že ne všichni mají to štěstí, aby si ze svého důchodu mohli dovolit opravovat domy (pokud tedy nějaké mají) či podnikat zaoceánské cesty. 

Vzhledem k omezenému prostoru samozřejmě nemohu přinést komplexní ekonomickou rozvahu jak přinést peníze do české státní kasy. Nejzásadnější je v tomto ohledu daňový systém a progresivní zdanění. Současná vládní trojkoalice ovšem nenašla dost odvahy k tomu, aby napravila systém zavedený za Kalouskova ministrování, ačkoliv to například nejsilnější vládní strana ČSSD měla ve svém volebním programu. O daňových rájích, kam si účelově někteří podnikatelé přeregistrovali své firmy, aby tzv. optimalizovali své náklady, jsem již také psala. Stejně jako o anonymních účtech. KSČM také navrhovala zákon o prokázání původu příjmů a majetku, který by na rozdíl od toho vládou navrženého mnohem účinněji zamezoval nelegálním či nezdaněným příjmům. 

O nutnosti zrušit stropy u zdravotního pojištění také hovoříme již dlouhou dobu – mimochodem náklady na zdraví zatěžují velmi citelně právě seniory a rodiče malých dětí. Celkově KSČM navrhuje řešení, která by přinesla do státní kasy desítky miliard korun, jež by byly následně systémově přerozděleny nejen ve prospěch jmenovaných. V systému se tedy, jak je vidno, pohybuje dostatek finančních prostředků. Jenže problém netkví ani tak v tom, jak nasytit chudé (ať už jsou to senioři, školáci či kdokoliv jiný), jako spíše v tom, jak nasytit bohaté!

Autor: 
Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.