Poslankyně EP Kateřina Konečná k dnešnímu hlasování v Evropském parlamentu o TTIP

10. 6. 2015

Dnes jsme na plenárním zasedání ve Štrasburku měli hlasovat zprávu obsahující doporučení Evropského parlamentu Komisi týkající se jednání o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP).

Evropský parlament tak měl využít možnosti posoudit nejdůležitější výsledky, jichž bylo za více než půldruhého roku jednání dosaženo a formulovat svoje postoje k hlavním oblastem potenciální dohody. Neměli jsme tedy vyjadřovat souhlas či nesouhlas se smlouvou, ale dát Komisi instrukce, jak by měla jednání vést.

 

Bylo mým velkým přáním, abychom se dnes vyslovili proti systému ochrany investic a řešení sporů mezi investory a státem (ISDS) v rámci TTIP, který už několik měsíců děsí odbornou veřejnost a občanskou společnost. Ovšem nakonec je vše jinak. Hlasování bylo na základě rozhodnutí prezidenta Evropského parlamentu odloženo (oficiálně kvůli mnoha pozměnovacím návrhům) a návrh se vrací do výboru.

 

Otázkou je, o co jde ve skutečnosti. Domnívám se, že prezident Schulz se podvolil tlaku komisařky Malströmové a politických frakcí - EPP (lidovci), ECR (konzervativci), ALDE (liberálové) a části S&D (sociální demokraté), kteří se obávali, že nemají dostatečnou podporu pro ISDS. Po dnešní emotivní debatě, byla nakonec odložena i rozprava o zprávě.

 

Dobrou zprávou je, že EP není v otázce TTIP a ISDS zdaleka jednotný, ale špatnou je, že ani není zcela proti. Je tedy před námi ještě mnoho práce a já doufám ve vaší podporu.

Autor: 
Kateřina KONEČNÁ, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.